Expositie is een ode aan 20 jaar Kustmarathon, maar van wie is die hoofdprijs die nooit is opgehaald?

Alle medailles, andere herinneringen aan de marathon, maar vooral veel levensgrote foto's. In het Polderhuis in Westkapelle is vanaf dit weekend een expositie te zien over 20 jaar Kustmarathon. Daar staat ook een nooit opgehaalde dijksteen, dé prijs voor iedereen die het podium haalt. En wij kwamen er vandaag achter van wie die is.
Kustmarathon expositie
Chris Simons met de prijs die nooit is opgehaald © Omroep Zeeland
Over die nooit opgehaalde prijs straks meer, maar eerst naar voorzitter Chris Simons die er alle edities bij was. Hij werd door initiatiefnemer Lein Lievense gevraagd om bij de eerste Kustmarathon de veiligheid langs het parcours voor zijn rekening te nemen. "Ik had wel ervaring, maar hoe beveilig je een route van 42 kilometer? Dat was wat anders dan een zwemtochtje langs de kust van Zoutelande."

Potentie

Het liep gesmeerd door de inzet van vele vrijwilligers en ook sportief was de eerste editie meteen een succes met zo'n 300 hardlopers. Simons zag eigenlijk vanaf die eerste keer in 2003, dat er veel potentie zat in deze Kustmarathon. Het moest de zwaarste van Nederland worden en door de combinatie van zee, zand en duinen, viel deze marathon op in Nederland.
Expositie is een ode aan 20 jaar Kustmarathon
De Kustmarathon heeft meer teweeg gebracht. "Het heeft Zeeland in beweging gekregen", vindt Simons. "Zeker toen we begonnen met de Ladiesrun en de wandelmarathon. Het was hét moment dat veel Zeeuwen voor het eerst de sportschoenen aantrokken met als doel mee te doen." Het bewijs ziet de voorzitter bij de inschrijving van de Wandelmarathon, die vaak al na twee dagen vol zit. "Je kan eigenlijk wel stellen dat Zeeland daardoor gezonder is geworden, misschien is het wel de gezondste provincie van Nederland."
Maar hoe zit het nou met die tweede prijs in de categorie vrouwen onder 34 jaar? Hij heeft een prominent plekje in de vitrine in de expositie. Het is een dijksteen die alle nummers 1, 2 en 3 krijgen in hun categorie. Het is een gewild object en daarom gebeurt het volgens Simons nooit dat ze niet worden opgehaald.

'Hallo, met Astrid...'

De stenen prijs was voor Astrid van Moolenbroek. De in Middelburg opgegroeide Van Moolenbroek werd zesde in het algemeen klassement bij de vrouwen, maar tweede in de categorie tot 34 jaar. De organisatie heeft nog geprobeerd om haar telefoonnummer te achterhalen, maar dat is mislukt. "De prijs blijft hier dus nog even staan," zegt de voorzitter. "Maar als we haar kunnen traceren, dan mag ze hem altijd ophalen."
Omroep Zeeland doet vandaag nog een poging en kan via via het telefoonnummer van Van Moolenbroek achterhalen. We vragen via de app of we haar mogen bellen. Na nog geen half uur gaat de telefoon: "Hallo, met Astrid van Moolenbroek." We vertellen het verhaal over de dijksteen en het is voor het eerst dat Van Moolenbroek hoort dat tweede werd in haar categorie. "Ik dacht toen: ik ben zesde en hoef niet naar het podium. Dus ik ben na afloop in het gras bij de kerk gaan zitten en daarna naar huis."
De in Nijmegen wonende hardloopster vindt het prachtig om te horen dat ze toch recht heeft op de prijs die nu deel uitmaakt van de expositie. "Ik ga er later zeker nog een keer om," vertelt ze met een glimlach. Of zit dit jaar weer mee gaat doen aan de Kustmarathon? "Helaas, volgende week loop ik de marathon van Berlijn, dus dit jaar geen Kustmarathon."
De expositie in het Polderhuis in Westkapelle is de komende vijf maanden gratis te bezichtigen. Het Kustmarathonweekend staat gepland op 6, 7 en 8 oktober.