Ook Statenleden willen vaart achter bevolkingsonderzoek pfas

Zeeuwse Statenleden vinden dat het te lang duurt voordat er wordt begonnen met het landelijke bevolkingsonderzoek naar de blootstelling aan pfas. Dat bleek vanmorgen tijdens een commissievergadering. Eerder riepen Zeeuwse gemeenten rondom de Westerschelde al op om vaart achter het onderzoek te zetten.
Westerschelde pfas
Er is veel ongerustheid over pfas in de Westerschelde © Ria Overbeeke, Waarde
Volgens Ger van Unen van de SP gaat het te traag en moet het RIVM haast maken. "We zijn al twee jaar bezig met het verhaal over de onrust onder de bevolking over hun gezondheid." Statenlid Wouter Versluijs van D66 wil dat er een goed onderzoek komt om zo de ongerustheid weg te nemen. "Hoe kunnen we het RIVM zover krijgen dat ze haast maken met een goed onderzoek naar pfas in het bloed van de Zeeuwen?", vroeg hij zich af.

Ruim een jaar

Het bevolkingsonderzoek werd ruim een jaar geleden al aangekondigd, maar laat nog altijd op zich wachten. Eerder dit jaar trokken raadsleden van gemeenten rond de Westerschelde al aan de bel. Toen werd duidelijk dat de opdracht voor het onderzoek wel aan het RIVM is gegeven door de minister, maar dat nog niet duidelijk is hoe het onderzoek uitgevoerd moet worden.

Eerder deze maand waren gedeputeerde Dick van der Velde (VVD) en de GGD te gast bij de gemeenteraad in Hulst om vragen te beantwoorden over het uitblijven van onderzoek. Ook toen werd duidelijk dat het geduld bij velen opraakt.