KNVB maakt degradatieregeling bekend: tot wel zes degradanten per klasse

Ook dit jaar is er een extra zware degradatieregeling in het amateurvoetbal. Vorig jaar besloot de KNVB de zogenaamde voetbalpiramide te herstructureren en net als vorig seizoen betekent dat ook voor komend jaar een aangepaste promotie- en degradatieregeling. Vooral voor de 4e klassen op zaterdag heeft dat grote gevolgen.
voetbal Zeist KNVB bondsbureau
Het bondsbureau van de KNVB in Zeist © ANP
Onderdeel van de nieuwe structuur is de komst van een 5e klasse op zaterdag in het district Zuid 1, waar Zeeland onder valt. De introductie van die nieuwe klasse betekent dat er dit seizoen maar liefst zes ploegen degraderen per 4e klasse. Voor de 4e klasse A, C en D geldt dat het hele rechterrijtje degradeert.

Minder degradanten, maar ook minder teams

In de 1e en 2e klasse is het aantal degradanten op papier afgenomen, maar die klassen hebben in vergelijking met vorig seizoen minder teams. Alleen in de 3e klasse is geen sprake van een verzwaarde degradatiergeling.

Zaterdagvoetbal

klasse aantal degradanten aantal teams
in nacompetitie
voor handhaving
1e klasse D 2 (was 3) 3 (was 2)
2e klasse E 2 (was 3) 2 (was 3)
3e klasse A 2 (was 3) 3 (was 3)
3e klasse B 2 (was 3) 3 (was 3)
4e klasse A 6 (was 0) geen
4e klasse B 6 (was 0) geen
4e klasse C 6 (was 0) geen
In het zondagvoetbal is de 5e klasse dit seizoen al geïntroduceerd. Aan het einde van de voorbije jaargang degradeerden drie ploegen per 4e klasse rechtstreeks naar het nieuwe laagste niveau en speelden nog eens drie teams nacompetitie. Dit jaar is dat twee om twee.

Zondagvoetbal

klasse aantal degradanten aantal teams
in nacompetitie
voor handhaving
3e klasse A 2 (was 2) 3 (was 2)
4e klasse A 2 (was 3) 2 (was 3)