'Lastig te bestrijden' brand bij restaurant op Neeltje Jans houdt brandweer uren bezig

Een brand bij een restaurant op werkeiland Neeltje Jans heeft de brandweer tot diep in de nacht bezighouden. De brand brak rond 19.15 uur uit en rond 03.00 uur vannacht werd het sein brand meester gegeven. Het blussen ging moeizaam omdat de brandhaard lastig te bereiken was. Er zijn geen gewonden gevallen.
Brand Neeltje Jans
De brand brak rond 19.30 uur uit in een koelruimte van het restaurant © HV Zeeland
De brand woedde niet in het restaurant zelf, maar onder de koelcontainer die naast het pand staat. De brandhaard was daardoor lastig te bereiken. De container staat op een muurtje dat niet afgebroken kon worden, omdat dit de koelcontainer instabiel maakte.

Vuur blijft oplaaien

Met de inzet van het speciale blussysteem Cobra hoopte de brandweer de brandhaarden alsnog te kunnen blussen. Dit systeem kan door muren en vloeren heen blussen, wat sloopwerk scheelt. Twee uur na de eerste melding leek het systeem effect te hebben, omdat de temperatuur van de vloer in de container daalde.
Maar het effect bleek niet toereikend genoeg, omdat het vuur in de isolatie van de vloer bleef zitten. Daarop is rond 22.30 uur besloten de vloer open te breken, zodat de brandhaarden beter te bereiken zijn.
Rond 01.00 uur liet de veiligheidsregio weten dat de hele vloer gesloopt moest worden en dat dit nog veel tijd zou kosten. Het blussen zou daarom nog uren duren. Daarom werden de brandweerlieden die sinds het begin aanwezig waren op Neeltje Jans afgelost door andere brandweerploegen. Die zijn uiteindelijk nog twee uur bezig geweest met het slopen van de vloer en het blussen van de brand.

Gewonden

Toen de brand uitbrak was het restaurant al twee uur dicht. Er waren dan ook geen gasten meer in het pand. Wel waren er nog twee medewerkers aanwezig, zij konden op tijd het pand verlaten en zijn ongedeerd gebleven.
Stichting Salvage is ingeschakeld om te helpen voor het afhandelen van de schade.