Middelburger behaalt mijlpaal: duizendste dier- en plantensoort in zijn tuin

Hoewel de meeste Zeeuwen misschien al de kriebels krijgen bij de gedachte: Marcel Klootwijk geniet van alles wat kruipt, krioelt en vliegt in zijn Middelburgse stadstuin. Al twee jaar lang is hij bezig met het tellen van alle natuur- en diersoorten in zijn tuin en dit weekend bereikte hij een mijlpaal: de duizendste soort.
Marcel Klookwijk met zijn nachtvlinderval
Marcel Klookwijk met zijn nachtvlinderval © Omroep Zeeland
Het diertje dat voor de mijlpaal zorgde was de Lisdoddeboorder, een nachtvlindersoort die Klootwijk naar zijn tuin gelokt heeft met een nachtvlinderlokker. Om een beeld te geven van hoe zo'n lokker eruitziet, duikt Klootwijk zijn schuur in. "Dit is 'm", vertelt hij, terwijl hij met een grote witte bak vol met eierdozen naar buiten komt. "Ik zet er een speciale lamp met UV-licht op en alle diertjes vliegen er zo in."

Groene tuin, groene buurt

Volgens Klootwijk heeft de speciale lamp ervoor gezorgd dat er vierhonderd verschillende nachtvlinders naar zijn tuin kwamen. "Maar, je hebt natuurlijk wel meer nodig dan dat. Je tuintje moet wel enigszins groen zijn, of je moet in een groene buurt wonen."
Klootwijks volgende doel is om 1.500 soorten in zijn tuin te vinden. En volgens hem kunnen andere Zeeuwen dat ook. "Je moet je tuin gewoon niet te netjes houden", tipt hij. "Een beetje rommelig mag best, want daar kan van alles tussen verschuilen. Onkruid laten wij vaak tussen de tegels staan en ook daar zie je veel planten opkomen."

Bijen en wespen

Daarnaast raadt de groenliefhebber Zeeuwen aan vooral extra planten aan te schaffen. "Inheemse struiken en planten, dat helpt wel goed. Daar komen veel bijen en wespen op af."