Stikstof, pfas en extra geld Nieuwe Sluis, dit zijn de Zeeuwse aandachtspunten in de Miljoenennota

De derde dinsdag van september staat natuurlijk weer in het teken van Prinsjesdag. Maar een verrassende dag lijkt het niet te worden, aangezien het kabinet geen grote aankondigingen gaat doen in de Troonrede en de Miljoenennota. Over twee maanden staan immers nieuwe Kamerverkiezingen voor de deur.
Het koffertje met de Miljoenennota
Het koffertje met de Miljoenennota © ANP
De belangrijkste punten uit de Miljoenennota zijn - zoals inmiddels traditie is - al uitgelekt. Het kabinet trekt miljarden uit om de koopkracht te verbeteren en ook het minimumloon gaat omhoog. Zeeland is benieuwd wat er in de Troonrede en de Miljoenennota gezegd wordt over onder meer het stikstofbeleid en de aanpak van de pfas-vervuiling.

Kerncentrales niet controversieel

De Zeeuwen spitsen ook hun oren als het woord energietransitie valt, aangezien de industrie in het Sloegebied en de Kanaalzone moet vergroenen. Zeeland is in de markt voor de komst van twee nieuwe kerncentrales, die niet controversieel zijn verklaard in aanloop naar de Kamerverkiezingen in november. Dat betekent dat de voorbereidingen van en onderzoek naar twee nieuwe centrales in Zeeland gewoon kan doorgaan.

Extra betalen voor de Nieuwe Sluis

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangekondigd dat ze in de Miljoenennota iets zal zeggen over de betaling van de extra kosten voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen. De sluis, oorspronkelijk begroot op 900 miljoen euro, is de grens van 1 miljard gepasseerd door onder meer gestegen bouwkosten. Het is de vraag wie dat extra geld gaat betalen: Vlaanderen of Nederland, en wat de verdeelsleutel dan eventueel zal zijn. De Nieuwe Sluis gaat eind 2024 open.
De Glazen Koets met daarin koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrekt om 13.00 van Paleis Noordeinde. De Koning zal om 13.15 beginnen aan het voorlezen van de Troonrede. Ongeveer een uur later zal de minister van Financiën, D66-minister Sigrid Kaag, de Miljoenennota aan de Tweede Kamer presenteren.

Provinciebestuur naar Den Haag

Het dagelijks provinciebestuur van Zeeland is deze Prinsjesdag in Den Haag. Het college houdt haar wekelijkse vergadering in het provinciehuis van Zuid-Holland. Commissaris van de Koning Han Polman is daarna in de Koninklijke Schouwburg aanwezig bij het uitspreken van de Troonrede.
Het Tweede Kamercomplex en de Ridderzaal zijn gesloten vanwege een grootschalige renovatie. De Zeeuwse gedeputeerden kijken daarna samen met gedeputeerden van andere provincies in het Zuid-Hollandse provinciehuis op een groot scherm naar de Troonrede.

Prijzen aan de pomp

Op het laatste moment is ook bekend geworden dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil voorkomen dat de prijzen aan de pomp vanaf 1 januari tot recordhoogte stijgen, door een verhoging van de accijnzen met 21 eurocent per liter. Als reden noemen partijen het feit dat inwoners van plattelandsprovincies als Zeeland de auto broodnodig hebben om grotere afstanden af te kunnen leggen naar voorzieningen. Dat de accijnsverhoging niet doorgaat, is goed nieuws voor de Zeeuwse pomphouders aan de grens, die hun klanten massaal naar België zien vertrekken
De glazen koets
De glazen koets © ANP