Nieuw orkest heeft plek voor de Zeeuwse Muzikanten

Goed nieuws voor de leden van de Zeeuwse Muzikanten: ze kunnen toch blijven spelen. Philadelphia Zorg start in januari met een nieuw orkest voor mensen met een verstandelijke beperking waarbij de musici van De Zeeuwse Muzikanten kunnen aansluiten.
Anna-Marie Konraad zangeres toetsenist Zeeuwse Muzikanten
De Zeeuwse muzikanten tijdens een optreden in april © Omroep Zeeland
Gehandicaptenorganisatie 's Heeren Loo maakte in april dit jaar bekend te stoppen het Zeeuwse orkest dat al ruim een halve eeuw bestaat. De organisatie heeft geen geld meer om deze vorm van dagbesteding te kunnen betalen.

Nieuw orkest met nieuwe naam

"Ook wij gaan niet door in de oorspronkelijke vorm, want dat is voor ons eveneens niet haalbaar," licht Wieneke Dijkstra van Stichting Philadelphia toe. "We starten begin volgend jaar met een nieuw orkest waar de muzikanten welkom zijn."
Het orkest gaat er anders uitzien en krijgt ook een andere naam. "We zijn nog veel dingen aan het regelen, zoals waar we gaan oefenen en op welke dag we gaan oefenen en wie de orkestleiding wordt", zegt Dijkstra.

'Muziek is een taal die iedereen spreekt'

Het ging Philadelphia Zorg aan het hart dat het orkest zou ophouden te bestaan. "Muziek is een taal die iedereen spreekt, op mooie en ook op moeilijke momenten", zegt Wieneke Dijkstra, "Als je een optreden meemaakt dan zie je wat het teweegbrengt en wat het met mensen doet. Dat wilden we heel graag een vervolg geven."
Anna-Marie Konraad zangeres toetsenist Zeeuwse Muzikanten
Zangeres en toetsenist Anna-Marie Konraad: 'Dit is heel erg goed nieuws' © Omroep Zeeland
Alle orkestleden zijn met een brief op de hoogte gebracht. Zangeres en toetsenist Anna-Marie Konraad uit Middelburg reageert dolgelukkig: "Dit is heel erg goed nieuws. Ik ben heel blij." Ze musiceert al twintig jaar bij De Zeeuwse muzikanten. "Ik vind het ontzettend leuk en ik had het echt heel zonde gevonden."

'Heel blij'

Omdat de repetities straks op een vaste dag zullen zijn, wordt het voor de meeste musici schuiven met ander werk. Ook voor Anna-Marie, die naast het musiceren ook werkt bij Grand Café Willem en op zorgboerderij Pitteperk. "Achter elk iets ligt een oplossing en dat gaan we regelen", zegt Anna-Marie, "maar ik ben echt heel blij nu."
De helft van het 28-koppig orkest heeft al aangegeven zich bij het nieuwe orkest te willen aansluiten.