Ruim 40.000 bezoeken bij jubileumeditie Film by the Sea

Filmfestival Film by the Sea in Vlissingen vierde dit jaar haar 25e verjaardag en dat feestje was drukker bezocht dan de vorige editie. De precieze aantallen worden nog berekend, maar volgens festivaldirecteur Jan Doense komt het aantal bezoeken uit op ruim 40.000. "Dat zijn er dik 5.000 meer dan vorig jaar", zegt hij tevreden.
25 jaar Film by the sea
Meer bezoekers dan vorig jaar bij Film by the Sea in Vlissingen © Omroep Zeeland
Van cultster Nastassja Kinski - die twee dagen later over de rode loper kwam dan gepland - tot een overweldigend aantal bezoekers bij de strandbioscoop op het Vlissingse badstrand. Van meezingen met musical Mamma Mia tot gesprekken over het slavernijverleden. Film by the Sea vierde dit jaar een bijzondere verjaardag en de organisatie kijkt tevreden terug op de jubileumeditie.

Spannend

Ook over de animo is festivaldirecteur Jan Doense te spreken. "We moeten het hele budget altijd bij elkaar harken met aanvragen bij fondsen, overheden en sponsoren. En je weet nooit vooraf hoe het gaat lopen", vertelt Doense in radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. "Maar het ziet er naar uit dat het allemaal goed is gegaan."
Met ruim 40.000 bezoeken zit het aantal bijna weer op het niveau van voor corona. In 2019 kochten zo'n 44.000 mensen een kaartje voor het filmfestival in Vlissingen. Vorig jaar waren dat er nog zo'n 10.000 minder.

Bomvol strand

Waar dat aan ligt, die toename? "Er waren ruim 4.000 bezoekers bij Pirates of the Caribbean op het strand, dus dat verklaart al een hoop", lacht Doense. "Er waren ook andere programmaonderdelen die het erg goed deden en de reguliere voorstellingen hebben ook meer kaartjes verkocht dan vorig jaar."
En dat, ondanks het stralende weer. Daardoor kwamen er zeker de eerste dagen iets minder bezoekers af op de warme bioscoopzalen, maar dat is uiteindelijk dus toch bijgetrokken.

Volgend jaar

Inmiddels kijkt Doense al vol enthousiasme naar volgend jaar. "Tijdens de awardceremonie hebben we al een glimp laten zien van het nieuwe artwork, dat wordt weer heel anders dan dit jaar." Ook heeft hij al een jurylid gestrikt. Kortom, de voorbereidingen zijn alweer in gang gezet.