Eigen locatie voor begeleiding van statushouders in Oostburg: 'Hier hangt de echte VluchtelingenWerk-sfeer'

Een vaste eigen plek, laagdrempeliger, gezelliger, en meer privacy. De nieuwe locatie van VluchtelingenWerk aan de Volderstraat in Oostburg is nu zo'n drie weken officieel in gebruik en het bevalt de medewerkers uitstekend. Volgens de medewerkers is de nieuwe locatie veel beter dan de spreekkamer in het gemeentehuis die de organisatie voorheen moest reserveren om haar cliënten te kunnen ontvangen.
Jacomine Burgers, teamleider Sluis van VluchtelingenWerk Nederland
Jacomine Burgers, teamleider Sluis van VluchtelingenWerk Nederland © Omroep Zeeland
Trots laat Jacomine Burgers het nieuwe kantoor van VluchtelingenWerk Nederland in Oostburg zien. Het is een ruimte van zo'n vier bij acht meter met een paar computerschermen, een printer, tafels en posters van de organisatie. Op zich niet heel bijzonder, maar Burgers, leider van het team van VluchtelingenWerk in de gemeente Sluis, is erg blij met de ruimte.

Laagdrempeliger

"Het is laagdrempelig", vertelt ze. "In de korte tijd dat wij hier nu zitten weten mensen ons te vinden. Deze plek nodigt uit om het gesprek aan te gaan, meer dan een witte spreekkamer op het gemeentehuis waar we eerst zaten. Hier hangt de VluchtelingenWerk-sfeer."
Statushouders uit Syrië en Yemen in het nieuwe kantoor van VluchtelingenWerk Nederland in Oostburg
Statushouders uit Syrië en Yemen in het nieuwe kantoor van VluchtelingenWerk Nederland in Oostburg © Omroep Zeeland
De nieuwe plek aan de Volderstraat is bedoeld voor de begeleiding van statushouders. Dat zijn vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Zij worden een jaar begeleid vanuit VluchtelingenWerk Nederland om hun weg te leren vinden in hun nieuwe thuisland.

Voorlichting en begeleiding

Zo krijgen ze voorlichting over de zorgverzekering, de huisarts, de school, toeslagen, cultuurverschillen, noem het maar op. Ook is er een spreekuur en worden mensen geholpen met praktische zaken als administratie en inschrijving bij de gemeente.
Statushouders krijgen les over financiën in Nederland bij VluchtelingenWerk in Oostburg
Statushouders krijgen les over financiën in Nederland bij VluchtelingenWerk in Oostburg © Omroep Zeeland
Ook Dominik Hasenkamp, vrijwilliger bij VluchtelingenWerk is blij met de nieuwe ruimte: "Het is prettig, omdat ik hier beter de administratieve zaken kan regelen. Ik kan afspraken maken voor een spreekuur."

Delen met de muziekschool

VluchtelingenWerk heeft niet het hele pand aan de Volderstraat tot haar beschikking. Het wordt gedeeld met onder andere een naaiatelier, een muziekschool en een acupunctuurpraktijk.