Manuela Kriekaard opnieuw beste oestersteker: 'De truc is om het willen winnen los te laten'

Vijftien professionele oesterstekers werken zich in het zweet om Nederlands Kampioen oestersteker te worden door zo snel mogelijk dertig platte oesters open te steken. Voor de tweede keer op rij won Manuela Kriekaard uit Yerseke. Zij was in de finale enkele seconden langzamer dan finalist Joost Deurloo, maar wel nauwkeuriger.
Manuela Kriekaard
Manuela Kriekaard kroont zich voor de tweede keer op rij tot kampioen bij het NK Oestersteken in Yerseke © Omroep Zeeland
In de eerste ronde had Deurloo ook een snellere tijd neergezet dan Kriekaard. "Het voelt goed om als eerste klaar te zijn, maar dat zegt helemaal niets", zegt hij lachend. Er klonk geroesemoes vanuit het publiek: "Hij is echt heel snel, wat knap zeg."
Deurloo verklapt zijn techniek: "Het mes bij de punt van de schelp erin steken. Daar wrikken en dan het mes via de zijkant door de schelp halen en dat in een bepaald ritme. Je hebt er geen talent voor nodig, oefening baart kunst."

Geen druk

In de finale wist Deurloo die snelheid vast te houden, maar doordat Kriekaard nauwelijks gruis in de schelp had en alle oesters los lagen, ging zij er met de winst vandoor. "Ik heb al meerdere keren meegedaan, maar ik heb nog nooit kunnen winnen en nu twee keer op rij", zegt Kriekaard trots. "Het winnen heb ik naast me neergelegd en daardoor was de druk eraf."
De deelnemers werden beoordeeld op hun vermogen om oesters te openen. Pluspunten werden toegekend als de oester volledig was geopend en klaar voor consumptie, terwijl minpunten werden gegeven als het vlees beschadigd was of er gruis achterbleef. Bij een gelijke score gaf de snelste tijd de doorslag.
Manuela Kriekaard Oestersteken
Manuela Kriekaard in volle concentratie tijdens de eerste ronde van het NK Oestersteken © Omroep Zeeland
Vorig jaar kon Kriekaard Nederland niet vertegenwoordigen bij het wereldkampioenschap in Galway. "Ik had net mijn eigen zaak geopend en omdat ik niet had verwacht dat ik zou winnen kreeg ik het niet voor elkaar om binnen een week personeel en oppas te regelen om erheen te gaan," zegt de oestersteker.

'Droom gaat in vervulling'

Ze is daarom ontzettend blij dat ze dit jaar een nieuwe kans krijgt. "Ik volg het International Oyster Festival in het Ierse Galway al jaren op de voet en het was een droom om daar ooit heen te gaan. Nu gaat die droom eindelijk in vervulling."