Minister: Handel en logistiek moeten verduurzamen

De logistiek en handel kan in de Zuidwestelijke Delta alleen verder groeien als de sector verduurzaamt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher, van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, maandag tijdens een werkbezoek aan de regio. Duurzame handel betekent ook: voldoende banen die ook fatsoenlijk betalen. "Hardwerkende mensen moeten gewoon salaris krijgen om hun rekeningen te kunnen betalen."
Minister Liesje Schreinemacher op werkbezoek in Bergen op Zoom
Minister Liesje Schreinemacher op werkbezoek in Bergen op Zoom © Streekomroep De Bevelanden
Op de valreep voor Prinsjesdag bracht demissionair minister Schreinemacher, van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, een werkbezoek aan de Zuidwestelijke Delta.

Strategische ligging

Zo is ze onder meer in Bergen op Zoom, waar ze de pers te woord staat. En nee, benadrukt de landelijke bewindsvrouwe: het is géén campagneactiviteit. Ze wil zich vooral laten informeren over de economische bedrijvigheid.
Oost-Zeeland en de Brabantse Wal regio is zeer strategisch: tussen twee wereldsteden, met het zicht naar zee en overzeese handel. Tegelijk is Duitsland het achterland en dat maakt het oostelijk deel van de Zuidwestelijke Delta zo interessant voor internationale handel en goederenoverslag.

Containerterminal

Aan het Schelde-Rijnkanaal moet daarom meer overslag komen voor de grote schepen vanuit de havens van Rotterdam en Antwerpen, benadrukt ze. Niet voor niets wordt ze ontvangen op één van de grotere regionale transportbedrijven, op bedrijventerrein Noordland.
De laatste twee decennia heeft de transportsector zich sterk ontwikkeld. En het is hier, waar de Buitendijkse Markiezaat Container Terminal (MCT) verrijst. De bouw gaat waarschijnlijk dit jaar al van start, zo maakte het van oorsprong Belgische bedrijf dit voorjaar bekend.

Op de kaart

De investeringen die de ondernemers en gemeenten doen, gaan niet alleen Oost-Zeeland en West-Brabant maar zelfs heel Nederland op de kaart zetten - vooral met de internationale doorvoer van goederen. "Die doorvoer is enorm belangrijk", benadrukt ze. "We verdienen tenslotte éénderde van ons nationale inkomen met de buitenlandse handel."
Al met al ontwikkelt het gebied zicht tot een logistieke hub met heel veel potentie, constateert de minister. Het moet vooral extra banen opleveren en de economie in heel Zuidwest-Nederland versterken.