Kamervragen over chaos op Zeeuwse treinstations: 'NS heeft het nog steeds niet op orde'
Tweede Kamerlid Harmen Krul (CDA) heeft vragen gesteld over de chaos die gisteren ontstond nadat er op het Zeeuwse spoor uren langer geen treinen reden dan gepland. Gestrande reizigers stonden soms drie uur te wachten op vervoer met bussen. Op Zeeuwse stations werd ook veel geklaagd over het ontbreken van informatie voor de reizigers.

Krul wil van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat weten hoe het kan dat reizigers zo lang hebben moeten wachten zonder goede informatievoorziening. Ook vraagt Krul waarom er niet meer bussen zijn ingezet als vervangend vervoer. Volgens het Tweede Kamerlid heeft de NS de verplichting om goede informatievoorziening te geven en voldoende bussen in te zetten. "Het is onacceptabel dat mensen urenlang staan te wachten", laat hij weten.
'NS heeft het nog niet op orde'
Het Tweede Kamerlid refereert in de vragen ook aan de chaos die afgelopen juni ontstond in Amsterdam. Door een storing bij de verkeersleiding konden er rond de hoofdstad de hele middag en avond geen treinen rijden. Het zorgde voor grote chaos op stations en zo'n 1500 mensen moesten overnachten in de Utrechtse Jaarbeurs.

Na aanleiding van de chaos in Amsterdam werd tijdens een hoorzitting met de Tweede Kamer besproken dat de NS beter moet communiceren tijdens storingen. Ook werd gevraagd om eerder en meer bussen in te zetten voor reizigers. De NS beloofde beterschap, maar dat is volgens Krul blijkbaar nog altijd niet op orde.
Personeelstekort
Een woordvoerder van de NS zei gisteren tegen Omroep Zeeland dat de problemen groot waren, omdat pas laat bekend werd dat de werkzaamheden waren uitgelopen en er een storing was die niet voorzien kon worden. Door een personeelstekort bij busbedrijven was het moeilijk om op het laatste moment vervangend te regelen. Er werd aangeraden om thuis te werken, of te carpoolen.
Maar volgens Krul verschuilt de NS zich te vaak achter personeelstekort. "Het gebeurt te vaak. Dit is het perfecte voorbeeld."
In Zeeland werden gisteren ook al vragen gesteld naar aanleiding van de situatie op het spoor. De fracties van PvdA-GroenLinks en Partij voor Zeeland in Provinciale Staten stelden aanvullende vragen, nadat ze afgelopen vrijdag ook al aan de bel hadden getrokken.
Meer problemen in Zeeland
Volgens het Kamerlid heeft Zeeland ook veel meer last van dit soort storingen dan de Randstad. "Daar hebben ze nog andere opties. In Zeeland ben je afhankelijk van de beschikbare lijnen. Als daar iets gebeurt, heeft dat extra effect."
Krul hoopt dat de NS na de Kamervragen op zijn minst de gemaakte afspraken nakomt. "Mensen horen niet drie uur in de kou te staan omdat er geen alternatieven zijn."