Teun (14) vertelt zijn pestverhaal: 'Nog maar één leuke dag per week'

Het is deze week de week tegen pesten. En helaas blijft aandacht voor dit thema nog steeds nodig. Volgens een recent onderzoek van de GGD Zeeland onder leerlingen in de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs, wordt één op de tien leerlingen op school gepest. Teun (14) was een van die kinderen. Samen met zijn moeder vertelt hij over de impact van het pesten.
week tegen pesten 2023
Poster Week tegen Pesten 2023 © bron: weektegenpesten.nl
We treffen Teun en zijn moeder Judith in een park in hun woonplaats. Ze willen hun verhaal vertellen, maar dan wel op een neutrale plek. Na een korte kennismaking steekt Teun van wal. Hij vertelt dat hij dagelijks tijdens de lessen op school werd gepest.

Uitschelden

"Het was vooral uitschelden in de klas. Bij de mentor is dat vaak aangegeven. Ik werd daar niet blij van. Door mijn verhaal te vertellen wil ik voorkomen dat het ook nog bij anderen gebeurt", vertelt Teun. "Ik had daardoor geen plezier meer in school, maar ook geen plezier meer in dingen thuis doen."
Teun met moeder Judith zitten op een bankje
Teun met moeder Judith © Omroep Zeeland
"Het deed veel zeer om dat te zien, , vult Judith aan. Naast het uitschelden werden er dingen naar hem gegooid, werd hij na school gevolgd en werden er verhalen over hem verteld waardoor hij in gevaar kwam. Het pesten duurde het hele tweede schooljaar."

Vertel het thuis

Dat hij werd gepest, vertelde Teun vrij snel aan zijn moeder. "Ik had niet veel moeite om dat met haar te delen. Na één of twee maanden heb ik het verteld, want eerst waren het plagerijen, maar later werd het erger. Ik vertrouw mijn moeder volledig. Dat raad ik ook aan andere kinderen aan die worden gepest; vertel het thuis."
We hebben contact gehad met de rector van de oude school van Teun. Die zegt niet op de hoogte te zijn geweest van het pesten en dat de treiterijen de reden was voor Teun om van school te wisselen.
Volgens Judith had Teun nog maar één leuke dag per week. "Teun was ongelukkig. Alleen zaterdag was nog leuk. Zondag was een verloren dag, want de dag erop moest hij weer naar school. En vrijdagavond was hij nog aan het bijkomen van de week. Dat is als moeder heel moeilijk om aan te moeten zien."
Teun wisselde van school. "Het gaat op school nu heel goed met Teun. Hij heeft z'n plek gevonden, maar volgt nog niet alle lessen omdat hij dat mentaal nog niet aan kan. Maar hij voelt zich daar veilig en vertrouwd."
Toch ging het fout in de tussentijd, toen Teun zijn pester nog een keer tegen kwam. "Toen heeft hij haar mishandeld.... en dat is pijnlijk voor iedereen. Wat voor straf hij daarvoor gaat krijgen, moet nog worden beslist."

Pesten verandert iemand

Door het pesten is Teun veranderd", zegt Judith. "Hij was altijd heel open, had veel zelfvertrouwen, maar dat is kapot gemaakt. Vooral leeftijdsgenoten vertrouwt hij niet meer. Thuis is hij gelukkig nog wel de vertrouwde grappige en slimme jongen."
Volgens Teun heeft het niet veel zin om iets tegen de pesters te zeggen. "Het doet ze niks als je iets tegen ze zegt, denk ik." Toch wil Teun zijn verhaal vertellen. "Vooral de scholen en de ouders moeten iets doen, want pesten is niet goed."