Volwassenversie 'Hoe overleef ik?' een hit in Zeeland: 'Niet verwacht dat het zo populair zou zijn'

"Ongelofelijk! Het is echt bizar", reageert boekverkoper Alex Timmermans op de succesvolle verkoop van het nieuwe boek van Francine Oomen. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? is het vervolg op de Hoe overleef ik?-boeken van de schrijfster, maar deze keer kwam ze met een volwassenversie. En dat valt in de smaak, want de boeken zijn niet aan te slepen.
Alex Timmermans boekhandel van Troje
Boekverkoper Alex Timmermans met het boek dat hij zelf in bezit heeft © Omroep Zeeland
"Ik had niet voorspeld dat het zo'n groot succes zou zijn", vertelt Timmermans in boekhandel Paard van Troje in Goes. "Ik had ook niet verwacht dat nog zoveel mensen zaten te wachten op zo'n boek", vult Timmermans aan.

Nieuwe leeftijdsgroep

Hoe overleef ik de brugklas?, Hoe overleef ik het jaar 2000? en Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!), zijn zo maar een paar voorbeelden van de jeugdboeken die Oomen voorheen schreef. Het nieuwe boek Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? is nu gericht op de twintigers en dertigers van nu, die toen, tien a vijftien jaar geleden, de boeken volop lazen.
Nu weer met dezelfde hoofdpersonen, maar ook zij zijn een jaartje ouder. "Een hele andere leeftijdsgroep kan zich hier ook weer in vinden. Echt de doelgroep die mee is gegroeid met dit boek", vertelt Timmermans.
hoe overleef ik boek
Het nieuws Hoe overleef ik? boek © Omroep Zeeland
En dat die doelgroep nog steeds fan is van de boeken van Francine Oomen bleek na een paar dagen al. De boekhandel in Goes had maar een paar boeken van de volwassenversie ingekocht, maar waren in no time verkocht. "Ik heb echt mensen moeten teleurstellen. Het is echt op, ik kan er niet meer aankomen." Ze hadden er tien ingekocht, maar al snel moesten er daar nog vijftien bij. En ook dat is alweer uitverkocht. "Vandaag zouden de nieuwe boeken weer binnenkomen, maar dat is dus niet gelukt. Ik hoop dat er vrijdag weer boeken binnenkomen", vertelt Timmermans.

Herkenning

Niet alleen in Goes is het boek uitverkocht, ook bij de Drvkkery in Middelburg en 't Spui in Vlissingen is geen boek meer te bekennen. Op een enkel boek na bij Boekhandel De Vries in Zierikzee is het ook daar uitverkocht. "Mensen herkennen zich echt weer in de boeken, net zoals vroeger. Ik had zelfs iemand die zei dat ze hetzelfde ruiken zoals vroeger. Echt alleen maar leuke reacties", vertelt Timmermans.