Oesterraper voor politierechter: 'Ik heb er niet van geslapen'

Een 48-jarige restauranteigenaar uit Hattem was tijdens de lockdown naar Zeeland gekomen om met vrienden oesters te rapen. Hij schrok zich een hoedje toen bleek dat hij daarvoor een boete van honderden euro's kreeg. "Vier uur rijden is wel heel ver om oesters te komen halen. Dat zou ik nooit doen."
Geraapte oesters
Geraapte oesters (archieffoto) © Omroep Zeeland
Vandaag stond hij voor de economische politierechter in Middelburg om zijn boete aan te vechten. De man, die in Hattem woont, maar in Groningen een restaurant heeft, vertelde dat hij niet op de hoogte was van de regels. Oesters rapen mag wel, maar het is niet toegestaan om meer dan tien kilo per persoon mee te nemen. De boswachter vond zestig kilo bij hem.

Voor de lol

De man vertelde dat ze met zijn zessen waren, maar dat twee personen even weg waren om te plassen. "Het is niet netjes om dat aan het strand te doen." De boswachter geloofde hem niet. "De boswachter beweerde ook dat ik speciaal voor mijn restaurant aan het rapen was, maar dat klopt niet. Vier uur rijden is wel heel ver om oesters te komen halen. Dat zou ik nooit doen." Het was voor de lol, vertelde hij. "Het was midden in de lockdown, we hadden niets te doen."
Dat hij speciaal gereedschap bij zich had, een zogenoemde 'clamgun' waarmee schelpdieren makkelijker uit de bodem te halen zijn, hielp niet om zijn onschuld te bepleiten. Vandaag vertelde hij dat hij niets aan het apparaat had. "We hadden daar filmpjes over gezien, op TikTok. Dat zag er handig uit, maar het zand is hier heel anders. Dus dat had geen zin. Ik heb hem weer in de auto gelegd."

Slapeloze nachten

Hij schrok zo dat hij het gereedschap zó meegaf aan de boswachter. En de schrik zit er nog steeds in, vertelde hij. "Ik moest eerst naar Zwolle om een brief van de rechtbank te halen. Ik voelde me bijna een crimineel. Ik heb vannacht slecht geslapen omdat ik bang ben dat ik een strafblad krijg." En met een lachje: "Ik heb vierhonderd kilometer gereden om hier te komen. Dat is op zich al een straf."
De politierechter legde hem uit dat een veroordeling wél wordt genoteerd, maar geen gevolgen zal hebben voor bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De officier van justitie eiste een boete van vijfhonderd euro, de politierechter maakte er vierhonderd euro van. "U zat gewoon fout".

Vijf anderen

Vandaag moesten nog vijf anderen voorkomen bij de economische politierechter voor het illegaal rapen van schelpdieren. Zij hadden honderden kilo's oesters geraapt, veel meer dan de Groningse restauranthouder. Zij waren niet aanwezig, maar kregen wel allemaal een boete van 1500 euro.