Tikkende tijdbom op boot leert Zeeuwse gemeenten verdachte signalen herkennen

Een verdachte boot in de jachthaven van Yerseke heeft de aandacht getrokken van de havenmeester. Er schijnt een bom gesignaleerd te zijn. De verfletters op de zijkant van de boot verklappen dat het gelukkig niet gaat om een echte bom, maar om een spel. De zogenaamde 'Escape Boot' moet mensen bewuster maken op het gebied van cyber security, safety en ondermijning en vaart de komende week door heel Zeeland.
Escapeboot Yerseke
In de haven van Yerseke is de escapeboot aangemeerd die bewustwording moet creëren over nautische ondermijning © Omroep Zeeland
Terwijl de grote jachthavens zoals Moerdijk, Antwerpen en Rotterdam voorheen de plekken waren voor ondermijning, zijn nu ook de kleinere havens de dupe volgens Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland. Criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten en dat maakt het lastig ze te onderscheppen. "Vandaar dat het belangrijk is dat we de mensen weerbaar maken zodat ze de signalen herkennen en er melding van kunnen maken. Je wilt immers dat de jachthavens gebruikt worden voor recreatie en niet voor drugstransporten of mensenhandel", zegt Cindy Schoemans van Platvorm Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland.

Bom met aftelmechanisme

Vier ambtenaren van verschillende Zeeuwse gemeentes gaan aan boord van de Escapeboot. Continu horen ze het getik van een bom met aftelmechanisme. Zodra ze iets vinden wat te maken heeft met ondermijning zoals bijvoorbeeld vervalste paspoorten, geld, granaten en wapens kunnen ze dit melden en krijgen ze er meer tijd bij. Door puzzels op te lossen spelen de deelnemers codes vrij die de bom kunnen ontmantelen. Dit moet allemaal binnen dertig minuten gebeuren, anders gaat 'de bom' af.
escapeboot binnenkant met ambtenaren
Deze mannen wisten de bom op de Escapeboot te ontmantelen en zijn meer te weten gekomen over nautische ondermijning © Omroep Zeeland
De ambtenaren weten de klus binnen de tijd te voltooien. "Het was leuk om te doen en ik weet nu hoe ik verdachte signalen kan herkennen en moet doorgeven bij de juiste instanties", zegt Ivo van Hoof van de gemeente Kapelle. Volgens Hans Verhaagen van de gemeente Reimerswaal was dit spel zeer nuttig voor zijn functie: "We komen als gemeente ook in contact met bedrijven en daar kan sprake zijn van ondermijning. Ik voel me dan medeverantwoordelijk om dat te herkennen want daar wil je geen zaken mee doen en dan moet je actie ondernemen."

Maand van de weerbare overheid

De boot vaart door Zeeland vanwege de Zeeuwse maand van de weerbare overheid. Vandaag was de boot aangemeerd in Yerseke. Komende donderdag ligt hij in Middelburg en vrijdag in Breskens. "Met dit initiatief roepen we iedereen op om zaken die niet kloppen te melden bij de politie of Meld Misdaad Anoniem. Zo komt het bij de overheidspartners terecht waar specialisten zitten die de situatie kunnen onderzoeken. Het doel is om de weerbaarheid te vergroten bij gemeenten. Als we met z'n allen meer signalen herkennen kunnen we er ook meer aan doen", aldus Bas van der Moezel van TaskForce-RIEC Brabant-Zeeland.