Nieuw Goes stapt uit coalitie, 'We zien gebrek aan openheid en vertrouwen'

De partij Nieuw Goes stapt uit het dagelijks gemeentebestuur van Goes. In een brief schrijft Nieuw Goes dat het zich niet serieus genomen voelt door een deel van de coalitie. Ook verwijt de partij hun voormalige coalitiegenoten een gebrek aan openheid. "Voor ons is het dan ook duidelijk: Opstappen uit deze coalitie."
Piet Bal
Piet Bal, fractievoorzitter van Nieuw Goes © Gemeente Goes
De coalitie bestond sinds vorig jaar uit PvdA/GroenLinks, SGP/ChristenUnie, Partij voor Goes en Nieuw Goes. Die laatste stapt er nu dus uit. "Gaandeweg ontstond steeds meer ontevredenheid over zowel onze rol in de coalitie als de wijze waarop de coalitie samenwerkt", schrijft de fractie van Nieuw Goes in de brief. "Om op het eerste in te gaan: wij hebben het gevoel dat enkele coalitiegenoten ons niet serieus namen als coalitiepartner."

'De schoen begon steeds meer te wringen'

Fractievoorzitter Piet Bal licht toe: "De afgelopen anderhalf jaar werd het steeds moeizamer. De schoen begon steeds meer te wringen. We hebben dinsdagavond uitgebreid met elkaar gesproken. We kwamen tot de conclusie dat we er nu moeten uitstappen voordat het te laat is."
Het gebrek aan een open discussie in de ogen van de partij, vormt een breekpunt. "Te vaak heeft besluitvorming achter gesloten deuren plaatsgevonden. Hier hebben wij heel veel moeite mee gehad, daar het niet strookt met onze politieke moraal."
De partij verwijst daarbij ook naar de balans tussen coalitie en oppositie. Als voorbeeld noemt fractievoorzitter Bal de zware druk die op Nieuw Goes is uitgeoefend nadat Nieuw Goes-raadslid Nellie Bliek tegen de miljoenenfinanciering voor de Kloetingse school stemde. "Toen wrong de schoen ook al", vertelt Piet Bal.
Coalitie Goes presenteert akkoord
De coalitie bij het presenteren van het coalitieakkoord, in mei vorig jaar © Streekomroep De Bevelanden
De fractie zegt dat het besluit om te vertrekken is genomen na uitvoerig beraad met de leden. "We willen zichtbaar blijven. We zijn bang dat we dat niet zijn. We krijgen vaak de vraag waar we blijven. We zijn bang dat we dat in deze coalitie niet kunnen."

Coalitie geen meerderheid meer

De coalitie beschikte met vijftien zetels over een ruime meerderheid in de gemeenteraad. Goes heeft officieel 25 raadsleden, maar na het vertrek van Nellie Bliek (Nieuw Goes) afgelopen dinsdag, zijn dat er nu 24 tot volgende week haar opvolger wordt geïnstalleerd. Nu Nieuw Goes uit de coalitie stapt, blijven de resterende coalitiepartijen PvdA/GL, Cu/SGP en Partij voor Goes achter met elf zetels, geen meerderheid meer.
Wat voor gevolgen het voor het dagelijks bestuur heeft, nu Nieuw Goes-wethouder Vermeulen vertrekt, is nog niet duidelijk. Woensdagmiddag dient hij zijn ontslagbrief in. Nieuw Goes wenst de resterende coalitiepartijen 'sterkte en wijsheid'. De partij hoopt dat de nieuwe coalitie en oppositie op "constructieve wijze op de inhoud" zullen gaan samenwerken.