Nederland en Vlaanderen zijn eruit wie opdraait voor de extra bouwkosten van de Nieuwe Sluis

De vraag wie er voor de extra 95 miljoen euro vertragingskosten op zou draaien voor de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen, bleef lang onbeantwoord. Nederland of België? De twee landen zijn er nu dan toch uitgekomen. In de begroting van het Mobiliteitsfonds, onderdeel van de Miljoenennota, is te lezen dat Vlaanderen het grootste deel zal betalen.
Noordbrug Nieuwe Sluis
De noordbrug van de Nieuwe Sluis © Nieuwe Sluis
Eerder werd al bekend dat de bouw van de zeesluis duurder uitvalt. Door vervuilde grond, het verwijderen van onvoorziene objecten en door corona is de oplevering vertraagd en dat brengt kosten met zich mee. Het was een gesteggel wie er voor die kosten zou opdraaien. Zowel Nederland als Vlaanderen betalen mee aan de bouw van de sluis. Vlaanderen heeft nu toegezegd 41,3 miljoen euro te betalen, waarvan 15 miljoen bestemd is voor het verwijderen van pfas. Die werkzaamheden zijn inmiddels al grotendeels afgerond.

Bouw kan doorgaan

Daarnaast houdt Vlaanderen 10 miljoen euro in 2024 achter de hand om zeker te zijn dat de bouw van de Nieuwe Sluis kan doorgaan. Nog eens een bedrag van 15 miljoen euro is bestemd voor projectkosten waarover de twee landen nog in gesprek zijn over de verdeling.
Nederland heeft toegezegd 32,7 miljoen euro te betalen voor de meerkosten. 11,4 miljoen euro gaat naar het verwijderen van pfas, 11,1 miljoen naar de extra kosten die zijn gemaakt door covid. Door het virus konden er minder mensen tegelijkertijd aan de bouw werken, waardoor de werkzaamheden vertraging opliepen.
Ook Nederland houdt 10 miljoen euro apart om de continuïteit van het project te garanderen. De overige miljoenen zijn nodig voor de prijsbijstelling in 2023.
240 miljoen euro duurder
De bouw van de Nieuwe Sluis valt in totaal al zo'n 240 miljoen euro duurder uit dan het oorspronkelijke aanbestedingsbedrag. De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie is opdrachtgever en aannemerscombinatie Sassevaart bouwt de sluis. De kosten voor de sluis zouden eerst 935 miljoen euro zijn. De verdeling was toen: Nederland 190 miljoen euro, Europa betaalt 48 miljoen en de rest wordt betaald door België.
Nu bedragen de kosten voor de bouw van de Nieuwe Sluis 1,1893 miljard euro.
De Nieuwe Sluis is naar verwachting eind 2024 klaar voor de scheepvaart. Eigenlijk zou de sluis in maart van dit jaar al open zijn. De openingsdatum werd eerder al bijgesteld van 2022 naar 2023.