Goedemorgen! Bevrijdingsdag Axel, verbouwing MuZEEum en nieuwe kinderraad in Sluis

Goedemorgen op deze internationale Dag van de Vrede. Wat staat er vandaag te gebeuren? Een greep uit het Zeeuwse nieuws en de activiteiten op deze donderdag 21 september.
Regenboog bij Krabbendijke
Regenboog bij Krabbendijke © Marc van Haag
Vandaag wordt de bevrijding van Axel gevierd, dit jaar voor de 79e keer. Er vinden twee herdenkingen plaats, één om 13.00 bij Het Pools Kruis en één om 16.30 uur op het Pools ereveld.
In Sluis worden de nieuwe kinderraad en kinderburgemeester geïnstalleerd. Bij de gelegenheid wordt ook afscheid genomen van de oude kinderburgemeester en kinderraad.
Voor leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke is het vandaag 'bedrijvendag'. Dat houdt in dat zo'n 70 bedrijven zich die dag aan hen presenteren, in de hoop ze enthousiast te maken voor een stage of BBL-opleiding bij hen.
Herdenking Axel
Archieffoto van de herdenking in Axel © Omroep Zeeland
Het college van B en W biedt vandaag de programmabegroting aan aan de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. In de programmabegroting worden de financiële consequenties van de plannen van de gemeente omschreven.

Nieuwe verbouwing voor MuZEEum

Vanavond wordt beslist over de verbouwing van het MuZEEum in Vlissingen. Na een eerdere verbouwing die een ton kostte, zijn er nu plannen voor een verbouwing waar 7 ton voor nodig is. Hierover is een raadsdebat.
Fietsers in Terneuzen
Er wordt vandaag gefietst tegen Alzheimer © Paul van Es
Naast Dag van de Vrede is het ook Wereld Alzheimerdag. Daarom organiseert Zeeuwse Zorgschakels de Zeeuwse Toer d'Alzheimer, een sponsorfietstocht door de zak van Zuid-Beveland. Het ingezamelde geld gaat naar organisaties in Zeeland die zorg leveren aan mensen met dementie.

Het weer

De fietsers treffen het vandaag helaas niet met het weer. Onze weerman voorspelt een natte dag. Een regenfront ligt over onze omgeving en trekt maar heel langzaam door naar het oosten. Zowel vanochtend als vanmiddag regent het vaak. Pas in de loop van vanavond wordt het op de meeste plaatsen droog. Er kan gaandeweg de dag ook een flinke bui voorbijkomen en in totaal kan er 15 mm regen vallen. De temperatuur ligt vanochtend rond 19 graden, vanmiddag daalt dat naar 15 à 16 graden. Eerst is er een matige tot vrij krachtige zuidenwind, vanmiddag komt er een zwakke tot matige zuidwestenwind te staan.