Bedrijven en leerlingen worden gekoppeld in Krabbendijke

De een loopt nog wat bedremmeld rond terwijl andere leerlingen direct op hun favoriete bedrijf aflopen. Bij de bedrijvendag op het Calvijn College in Krabbendijke kregen ongeveer zeshonderd scholieren voorlichting van bijna tachtig bedrijven. Het is de bedoeling ze aan elkaar te koppelen zodat de leerlingen bijvoorbeeld een stageplek kunnen krijgen en de bedrijven hun personeelsgebrek deels kunnen oplossen.
Leerlingen kijken naar raampjes tijdens de bedrijvenbeurs in Krabbendijke
Leerlingen kijken naar raampjes tijdens de bedrijvenbeurs in Krabbendijke © Omroep Zeeland
Docent Tonie van der Jagt was overdonderd door het enthousiasme van de bedrijven: "We hebben een kleine uitvraag gedaan. Als we in heel Zeeland bedrijven benaderd hadden dan hadden we half Krabbendijke moeten afzetten denk ik. Dit bewijs ook dat er enorme behoefte aan dit soort dagen is. Wij hebben veel kinderen die een beroepsopleiding doen en dat zijn mensen die hard willen werken dus daar hebben de bedrijven ook veel aan.

Technisch personeel gezocht

Qua bedrijven was er ook een grote variatie aanwezig. Vanuit de zorgsector tot aan de techniek. Ook technisch bedrijf Paree uit 's-Heerenhoek had een kraampje. Joost Zuidijk helpt jonge mensen namens het bedrijf: "Hier op het Calvijn College zit onze doelgroep. Wij staan te springen om technisch personeel en zo hopen we jonge mensen te binden. Dat vraagt ook iets van de oudere mensen binnen het bedrijf. Die moeten er ook op zitten te wachten om de hele dag een onervaren iemand achter zich aan te hebben lopen."
Kraampjes tijdens de bedrijvenbeurs in Krabbendijke
Kraampjes tijdens de bedrijvenbeurs in Krabbendijke © Omroep Zeeland
Bij veel kraampjes konden leerlingen actief bezig zijn. Verschillende graafbedrijven hadden een kraan meegenomen waarin de leerlingen konden tonen of ze een stok in de bovenkant van een pilon konden laten zakken. "Het valt niet meer maar dit lijkt me wel mooi werk," roept een van de jongens terwijl hij uit de kraan stapt.

Gericht op zoek

De vriendinnen Myrthe en Anneruth lopen al een tijdje rond door de school. Myrthe: "We hebben nog niet alles gezien. Er zijn zoveel kraampjes. Maar de meest belangrijke hebben we al wel gezien denk ik hoor." Myrthe heeft al gericht gezocht voor de toekomst: "Ik wil iets met groen gaan doen dus ik heb wel een paar interessante bedrijven gezien. Je merkt ook dat de zorgbedrijven veel personeel nodig hebben. Daar wordt je iedere keer aangesproken." Voor Anneruth is de toekomst nog minder duidelijk: "Ik weet nog niet wat ik wil gaan doen na school. Ik hoop hier wat interessante ideeën op te doen maar dat weet je natuurlijk nooit zeker."