Nieuwe ster op het voetbalveld in IJzendijke: 'Het lijkt echt professioneel'

Wie een blik werpt op het voetbalveld van V.V. IJzendijke, zou zomaar dé nieuwe aanwinst van de club kunnen zien schitteren. Nee, IJzendijke heeft geen dure sterspeler binnengehaald, maar een robotmaaier. Het gaat om een proef. De nieuwe maaier is naar verwachting milieuvriendelijker en minder belastend voor de velden dan de tractor met maaibak die tot nu toe gebruikt werd.
Robotmaaier IJzendijke
Walter Hamers, voorzitter van voetbalvereniging IJzendijke bij de nieuwe robotmaaier © Omroep Zeeland
Als de maaier in de breedte het veld maait, zijn de stroken duidelijk te zien. Net als op tv, vertelt voorzitter Walter Hamers trots. "Dan lijkt het echt professioneel en dat is precies de bedoeling." Een debacle in Goes is namelijk de aanleiding voor de aanschaf van de robot. "In juli zou Sparta Rotterdam tegen Zulte Waregem in Goes spelen, maar het gras was niet in de juiste staat en daarom is er uitgeweken naar Axel. Wat bleek, daar werd gemaaid met de robotmaaier en in Goes niet, dus dat wilden wij ook."

Grote investering

De robotmaaier is ongeveer net zo duur als een kleine auto, zo'n 25.000 euro. "Het wordt gefinancierd uit een potje van de BOSS groep die het groen- en veldonderhoud uitvoert namens de gemeente. Dus gelukkig hoeven wij dat als vereniging niet zelf te betalen", zegt Hamers. De robot laadt zich op met eigen opgewekte groene stroom. Dit sluit goed aan bij het recent vastgestelde Zeeuws-Vlaams Sportakkoord om in 2030 minstens 50 procent van de sportaccommodaties te verduurzamen.
Nieuwe aanwinst V.V. IJzendijke in actie
De robotmaaier is weersbestendig en staat tot de winter onder het scorebord op het voetbalveld. Hamers is niet bang dat de machine wordt gestolen: "Als je hem wilt meenemen moet je een flink postuur hebben of met een groep komen, want je tilt het apparaat niet even op. Het nadeel is dan wel dat de machine speciaal voor ons is geprogrammeerd. Je hebt er dus niets aan."

Pilot

Het apparaat is een pilot van de gemeente en wordt dit seizoen ingezet. Het resultaat wordt voortdurend gemonitord. Voor het einde van dit jaar wordt een besluit genomen over eventuele uitbreiding naar andere voetbalvelden.