UWV luidt noodklok over Zeeuwse arbeidsmarkt: 'grijze druk' neemt verder toe

Het UWV luidt de noodklok over de arbeidsmarkt in Zeeland. Dat heeft te maken met de vergrijzing. Er gaan de komende jaren meer mensen met pensioen dan dat nieuwe arbeidskrachten de markt opkomen. En dat terwijl er in de provincie nu al een personeelstekort is in een aantal sectoren. Het UWV verwacht dat vacatures steeds moeilijker te vervullen zullen zijn. In Zeeland is dit probleem groter dan landelijk.
Eerste schoolweek lerarentekort klas onderwijs school scholen leraren leraar lesgeven
Vooral in sectoren als zorg & welzijn, industrie, openbaar bestuur en onderwijs dreigt nog meer personeelstekort © Omroep Zeeland
Het lijkt tegenstrijdig, maar het UWV verwacht dat de spanning op de arbeidsmarkt de komende tijd juist iets af gaat nemen. Dat komt vooral doordat de werkloosheid oploopt en het aantal vacatures afneemt. Maar op de lange termijn blijft het gebrek aan personeel een structureel probleem in veel sectoren, waarschuwt de instantie. "Er bereiken namelijk meer mensen de pensioengerechtigde leeftijd die de arbeidsmarkt verlaten dan dat er mensen toetreden."
Vooral sectoren als zorg & welzijn, industrie, openbaar bestuur en onderwijs kunnen hun borst natmaken: "Daar werken momenteel veel 60-plussers die de arbeidsmarkt binnen een paar jaar verlaten."
Werkloosheidcijfers augustus 2023
Vorige maand kregen 2.413 Zeeuwen een Werkloosheidsuitkering. Dat zijn er 86 meer dan in juli, een stijging van 3,7 procent. Vergelijk je de cijfers van afgelopen maand met die van augustus 2022, dan is het aantal verstrekte WW-uitkeringen nu juist iets lager. In augustus 2022 waren het er namelijk 2.422 in Zeeland, 0,4 procent meer dan nu.
Op dit moment staan er tegenover iedere Zeeuwse 65-plusser nog ruim twee werkenden (2,3 om precies te zijn). Het UWV verwacht dat dat plaatje er in 2040 minder positief uitziet. Tegenover iedere 65-plusser staat er dan nog maar 1,6 Zeeuw in de productieve leeftijd. Dat is nogal een verschil met toen de AOW in 1957 werd ingevoerd, zegt Milou Audenaerd, arbeidsmarktadviseur bij het UWV. "In Nederland stonden bij de invoering van de AOW in 1957 tegenover elke 65-plusser ongeveer 7 mensen in de werkzame leeftijd."
Om personeelstekort op de arbeidsmarkt tegen te gaan, moeten creatieve oplossingen bedacht worden, zegt het UWV. "Zoals het aanboren van nieuw talent, het anders organiseren van het werk en het langer behouden van mensen op de arbeidsmarkt."