Douwe Eisenga brengt Middelburgse poëzie tot klinken op album 'Poetry Of A City'

Douwe Eisenga bracht vrijdag een nieuw album uit: Poetry Of A City. De componist en pianist uit Middelburg heeft zich voor dit album laten inspireren door poëzie van Zeeuwse dichters als Andreas Oosthoek, Juul Kortekaas, Karel Leeftink en Theo Raats. Het gaat om een selectie van gedichten die op Middelburgse gevels te lezen zijn. De muziek op het album presenteert hij 3 november met een concert in De Spot in Middelburg.
Het project is van de grond gekomen dankzij samenwerking met de gemeente Middelburg. Eisenga: "Het is een plan dat ik al een paar jaar geleden had. De gemeente Middelburg vond het een leuk idee om de gevelgedichten verder te ontsluiten met muziek. Bij alle gedichten komt een bordje met een QR-code. Die kan je scannen en dan kan je daar ter plekke de muziek horen."
Bij acht van de 24 gedichten schreef Eisenga muziek. "De gedichten zijn geselecteerd in samenwerking met de poëziecommissie van de Kunst- en Cultuurroute. Dat is echt een volwaardige partner van dit project geworden. Ze hebben ook een kaartje gedrukt met de route."

Zelfstandig album

Om van de muziek op het album te genieten, hoef je de gedichten niet te kennen, legt Eisenga uit: "Nee, het album is een volwaardig zelfstandig album. Dat blijkt ook wel uit het feit dat het onderdeel wordt van de campagne Aangenaam Klassiek dit jaar." Dat is de jaarlijkse campagne om nieuwe klassieke releases onder de aandacht te brengen.
Behalve muziek geïnspireerd door de Middelburgse gevelgedichten, staat op het album ook een pianoversie van Zilverspa, een lied van broeder Dieleman. "Het is een soort cover. Het staat nergens als gevelgedicht in Middelburg. Vier jaar geleden had ik Dieleman al beloofd om een pianoversie te maken. Ik dacht: ik ga dat doen en ik heb een fragment van het gedicht op een plakkaat achter m'n raam gehangen. Zo wordt het onderdeel van de poëzie."

Klassieke Top 400

Vandaag zijn ook de stembussen geopend voor de Klassieke Top 400 van NPO Klassiek. Douwe Eisenga staat op de longlist met de compositie For Mattia, die hij schreef voor ouders die hun dochter verloren door suïcide. "Toen het nummer in 2017 uitkwam, stond het een maand later op 53 in die lijst. Dat vind ik wel bijzonder. Het is een behoudende lijst, bestaande uit de highlights uit de klassieke muziekgeschiedenis. Dat dit stuk daar tussen is komen te staan, vind ik heel fijn."
Douwe Eisenga
Douwe Eisenga © Brendon Heinst
Douwe Eisenga liet zich inspireren door gevelgedichten in zijn woonplaats Middelburg