Afval scheiden vóór het inzamelen blijkt succesvoller dan andersom

Nog niet zo heel lang geleden was directeur Paul Marinissen van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) een fel pleitbezorger van afval scheiden ná het inzamelen. Ondertussen is hij als een blad aan een boom gekeerd. Thuis afval scheiden werkt volgens hem beter.
Afval scheiden, pmd, plastic afval
Pmd-afval bestaat uit plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons © ANP
Over afval inzamelen raken we soms niet uitgepraat. Het is ook overal anders. Bij de ene gemeente wordt het plastic in zakken opgehaald, bij de volgende moet je met je zak naar een ondergrondse container. In de volgende gemeente wordt je zwarte bak maar eens in de maand geleegd (en moet je ervoor betalen), in een andere kan je je bak iedere twee weken gratis aan de weg zetten. Conclusie: iedere gemeente doet het inzamelen dus op z'n eigen manier.
Maar het afval scheiden, dat gebeurt in Zeeland grofweg op twee manieren. "De eerste is Diftar", legt ZRD-directeur Marinissen uit. "Dat betekent dat je aan de bron, dus thuis, je afval moet scheiden. Je hebt dan thuis bakken voor papier, restafval, pmd-afval en gft." Bij de andere manier - een pilot nog - heb je thuis 'maar' drie bakken: pmd-afval mag dan gewoon bij het restafval. Een afvalverwerkingsbedrijf haalt na het inzamelen het verpakkingsmateriaal eruit.

Van 12 naar - hopelijk - 24 kilo pmd-afval

En dat laatste, dat blijkt tóch niet zo goed te werken. Reimerswaal weet er alles van. Eind vorig jaar is de gemeente overgestapt van nascheiden naar Diftar. "In 2022 werd er 14 kilo per inwoner aan pmd-afval ingezameld in nascheiding", vertelt wethouder Maarten Both. "Nu, met het scheiden thuis, hebben we in het eerste half jaar al 12 kilo ingezameld." Als die lijn zich doorzet, zamelt Reimerswaal dit jaar bijna twee keer zo veel pmd-afval in als vorig jaar.
Dat zou goed nieuws zijn, want dat betekent dat er minder restafval wordt ingezameld. En dat is iets waar alle gemeenten naar streven: hoe minder restafval, hoe kleiner de afvalberg, hoe beter voor het milieu. Verpakkingsmaterialen zijn namelijk prima recyclebaar. Als ze uit het restafval gehaald worden, kunnen ze opnieuw gebruikt worden, in plaats van verbrand.
Directeur Paul Marinissen van de ZRD, wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal en wethouder Eduard Smit van de gemeente Middelburg, waar het inzamelen van verpakkingsmaterialen niet goed gaat, praatten in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer over de stand van zaken rondom het afval scheiden in Zeeland. Luister het gesprek hieronder terug:
Zeeuwse Kamer over afvalscheiding
Reimerswaal is niet de enige bij wie het beter gaat. "Met bronscheiding horen we veel betere resultaten", zegt ook directeur Marinissen. Op de ranglijst om zo weinig mogelijk restafval per inwoner te bereiken, bungelen de drie gemeentes die nog gebruik maken van nascheiding, onderaan.