Wie zijn toch die drugsuithalers die bij nacht en ontij de haven van Vlissingen bezoeken?
Sinds begin dit jaar zijn er 35 zogenaamde uithalers opgepakt in de haven van Vlissingen. In heel 2022 waren dat er ongeveer twintig. Wie zijn die mensen die in het holst van de nacht het haventerrein proberen op te komen om pakketten cocaïne op te halen? Wat krijgen ze voor een succesvolle actie? En als ze gepakt worden, hoe lang gaan ze de bak in? Omroep Zeeland zocht het uit.

Lange tijd leek het of drugsuithalers Vlissingen links lieten liggen, maar dat is verleden tijd. In april 2022 werden voor de eerste keer uithalers gearresteerd bij de haven van Vlissingen.
Geen Zeeuwen
Als we in de achtergronden van de uithalers duiken die in Zeeland zijn opgepakt, valt meteen op dat er geen enkele uit onze provincie komt. De meesten komen uit Rotterdam en omgeving. Daarnaast zijn een tiental verdachten afkomstig uit Albanië en drie uit Zuid-Amerika.
Jonge jongens
Het zijn allemaal mannen, tenminste ze hebben het mannelijk geslacht. Sommigen kun je beter jongens noemen. Zo is de jongste verdachte die in Vlissingen is opgepakt slechts vijftien jaar. De gemiddelde leeftijd schommelt rond de begin twintig.
Wat betreft de Albanese en Dominicaanse verdachten ligt dat een beetje anders. Zij zijn gemiddeld een stuk ouder, hun leeftijd ligt tussen de 32 en 46 jaar oud.

Strafrechtadvocaat Alfons Bals uit Kloetinge stond meerdere uithalers bij. Ook hij ziet dat de meeste verdachten uit Rotterdam en de Balkanlanden komen. "Ik denk dat de groeperingen erachter van elders komen en die zullen vaak met mensen werken uit hun eigen omgeving."
Geld
Flink geld verdienen, lijkt het grootste motief voor de drugsuithalers. De jonge gasten uit de omgeving Rotterdam zouden tussen de 5.000 en 20.000 euro verdienen voor een klus. De soms kwetsbare jongeren worden verleid om snel veel geld te verdienen.
Professioneler
De mannen die uit de Balkan komen, zijn een stuk ouder en zouden ook meer verdienen: tussen de 50.000 en 75.000 euro. Zij komen speciaal naar Nederland en lijken vaak ook wat professioneler te werk te gaan. Zo werden in december 2022 zeven mannen uit Albanië bij de haven in Vlissingen betrapt met complete duikuitrustingen en onderwaterscooters.

Drugsuithalers die voor de rechtbank moeten verschijnen, bekennen soms dat ze op zoek waren naar een lading cocaïne. Ze houden echter strikt hun mond als het gaat over hun opdrachtgever. "Als ik daar iets over zeg, breng ik mijn eigen leven in gevaar", zei een verdachte daarover.
'Ik was verdwaald'
Anderen komen met creatieve maar niet altijd geloofwaardige verklaringen als hen wordt gevraagd wat ze in de haven deden. "Ik wilde sigaretten kopen, maar was verdwaald", of "Ik wilde via de haven van Vlissingen naar Engeland."
De straffen die uithalers krijgen variëren nogal. Van een werkstraf tot enkele maanden gevangenisstraf, tot in sommige gevallen enkele jaren cel. Daarbij is van belang welk verder bewijs er wordt gevonden. Zoals gereedschap of sporttassen in de auto en berichten op de telefoon met plattegronden of containernummers.
Vroeger kregen uithalers alleen een boete. En stonden ze soms al de volgende dag opnieuw in de haven. Om de steeds terugkerende uithalers te ontmoedigen, is er sinds 1 januari 2022 een uithalerswet. Met deze wet lopen ze het risico op een gevangenisstraf. Ook als ze geen drugs bij zich hebben als ze gearresteerd worden. Die gevangenisstraf kan oplopen tot 2 jaar.
Bron: Douane
Volgens advocaat Bals werkt de uithalerswet nog niet helemaal zoals het zou moeten. "Het Openbaar Ministerie is initiator geweest van deze wet omdat er iets moest gebeuren met de vele mensen die onbevoegd op een haventerrein waren. Het OM kan deze verdachten in voorlopige hechtenis houden door de nieuwe wet en gedurende die periode nader onderzoek doen naar wie of wat er achter zit aan mensen of organisaties. Maar dat zien we niet terug in de dossiers."
Verlengde invoer cocaïne
Het OM maakt in uithalerszaken ook regelmatig de koppeling met de Opiumwet die hogere straffen mogelijk maakt, zegt Bals. "Ze zeggen dan dat de verdachte maar met één intentie op het haventerrein was, namelijk om drugs op te halen. Dan kan iemand veroordeeld worden voor verlengde invoer van cocaïne. Daar geldt een hogere straf voor dan het onbevoegd aanwezig zijn op een haventerrein. Daar loopt het wel eens scheef."