Grote campagne moet jeugd enthousiast maken voor techniek: 'Het is veel meer dan vieze handen en zwaar sjouwwerk'

Vakmensen die kiezen voor een carrière in de techniek. Het is al jaren een groot probleem om ze te vinden. En daarom start Techniek Nederland vandaag een campagne om de jeugd enthousiast te maken. De kick-off van die campagne met de titel Er is zoveel meer mogelijk in de techniek werd gisteren gegeven op basisschool Bisschop Ernst in Goes. En daar werd duidelijk dat het verbeteren van het imago van werken in de techniek hard nodig is.
Campagne techniekonderwijs
Maaike, Jayden, Senna, Dinfi, Florent, Jordy, Sven en Kai (vlnr) van groep 8 van de Bisschop Ernstschool in Goes © Omroep Zeeland
De leerlingen van groep 8 van de Goese basisschool worden aan het werk gezet, want bij de gastles die wordt gegeven door Marijn Meijboom van Van de Velde Installatiegroep uit Yerseke hoort ook een opdracht. "Jullie moeten superheldin Claudine helpen bij het vinden van het ontbrekende onderdeel. Dat is ingevroren in ijs en dat gaan we met behulp van de warmtepomp laten ontdooien", legt Meijboom uit aan de kinderen. Niet veel later gaan ze op het schoolplein aan de slag.

Koppelstuk

Senna (10) is één van de enthousiaste leerlingen die met de opdracht aan de slag gaan. "De superheldin gaat zonnepanelen leggen om de wereld te redden, maar ze heeft geen koppelstuk", legt ze uit. "Dat zit in het grote stuk ijs en dat moeten wij er dus uithalen. Of ik al wist wat een koppelstuk was? Ja, dat wist ik wel, want bij ons thuis hebben we ook zonnepanelen gelegd."
Het radioverslag van de aftrap van de campagne bij de Bisschop Ernstschool in Goes
Meijboom hoopt dat kinderen als Senna later voor een baan in de techniek gaan kiezen. "Dat zou hartstikke mooi zijn, maar dat is niet het belangrijkste doel van deze campagne. We willen vooral dat ze er kennis mee maken en zien wat het is. En dat het niet alleen maar vieze handen is en zwaar sjouwwerk buiten. Maar dat het heel breed is en dat je er alle kanten mee op kan. Het is gewoon een heel mooi beroep.

Roombolus

Iets verderop komen Kai, Florent en Sven steeds dichterbij het oplossen van de opdracht. "We zijn de kabels aan het connecten aan andere kabels, zodat er warm water doorheen kan stromen om zo het ijs te laten smelten", zegt Kai. Florent vult aan dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. "Als het water 38 graden is, gaat het smelten wel makkelijk en dat komt het koppelstuk er wel uit." Van Sven horen we dat de jongens niet alleen zo hard werken om de superheld haar koppelstuk terug te geven. "Als het gelukt is, krijgen we allemaal een roombolus en daar is het ons ook wel om te doen", zegt hij eerlijk.