Toer d'Alzheimer gaat gewoon door op deze regenachtige dag: 'We gaan sowieso fietsen'

Regen, onweer en misschien zelfs hagel. Het lijkt vandaag de meest ongeschikte dag voor een fietstocht, maar: "Weer of geen weer, we gaan sowieso fietsen", zegt Fenna Kempe. De fietsers van de 'Toer d'Alzheimer' zijn dan ook niet van suiker: ze fietsen 32 kilometer voor het goede doel.
Een fietser bij Heinkenszand (foto ter illustratie)
Een fietser bij Heinkenszand (foto ter illustratie) © Astrid Wiessner-Hoog
Tussen 10 en 11 uur vanochtend start de toer door de Zak van Zuid-Beveland. Start- en eindpunt is 't Dorpsuus in Driewegen. "Zo doen we een rondje in de Zak. We stoppen op verschillende punten die iets te maken hebben met dementie", legt Kempe uit. De organisatie is in handen van Zeeuwse Zorgschakels. Doel is om geld op te halen voor activiteiten voor mensen met dementie en voor organisaties die zorg leveren aan deze mensen.
Voor Kempe is dat een belangrijk doel, "want er is nog geen echt medicijn dat het helemaal weg kan nemen". Ze is casemanager. "Je bent dan eigenlijk een spin in het web. We begeleiden degene met dementie en de omgeving van begin tot eind. We hebben contact met huisartsen, het ziekenhuis, de geriaters en met de zorg rondom mensen."
Soms is ze jarenlang betrokken bij de gezinnen. "Je krijgt op den duur een band met mensen. Het is mooi om in zo'n periode in iemands leven er te kunnen zijn. Als het einde nadert, dan kan dat je wel aangrijpen."

Donatiedoel al gehaald

Vandaag stapt ze voor hen op de fiets. Inschrijven is niet meer mogelijk, maar doneren nog wel. Nog voordat de tocht is begonnen, is er al meer geld ingezameld dan gehoopt. De organisatie hoopte 3.000 euro op te halen met de tocht. De teller staat inmiddels al op 3.100 euro. Rond 16.00 uur wordt de laatste fietser terug verwacht bij 't Dorpsuus.