SGP wil DNA-test op rondslingerende hondenpoep in Reimerswaal

De SGP in Reimerswaal wil een DNA-test op hondenpoep in de gemeente. De partij heeft een motie ingediend om achteraf onomstotelijk vast te kunnen stellen van welke hond rondslingerende poep is. Zo wil de partij de overlast door hondenpoep tegengaan. Mocht het plan doorgaan, dan wordt Reimerswaal volgens de SGP de eerste Nederlandse gemeente met deze poep-opspoormethode.
Hondenpoep
De SGP wil DNA-monsters nemen van hondenpoep © ANP
In de gemeente Reimerswaal wonen ongeveer 2.000 honden. De partij wil dat er van al deze honden DNA wordt afgenomen om zo een databank op te zetten. Zo kan er volgens de SGP gemakkelijk gekeken worden of er een match is met de bemonsterde hondenpoep.
Om ervoor te zorgen dat iedere hond daadwerkelijk geregistreerd wordt en DNA afstaat, wil de SGP een juridische verplichting instellen voor de inwoners. "Het is dan strafbaar als je het niet doet. Daarmee dwing je mensen dat ze een monster afnemen", zegt SGP-initiatiefnemer Rien Sinke, die zelf overigens geen hond heeft. Hij verwacht dat de methode een afschrikwekkende, waarschuwende werking zal hebben.

Registratiekosten voor de eigenaar

De registratiekosten voor de databank zijn zo'n 75 tot 100 euro per hond. "De eigenaar moet dat eenmalig betalen." De hondenbelasting is al een aantal jaren afgeschaft in de gemeente. "Mensen waren daar jaarlijks ongeveer hetzelfde bedrag aan kwijt als aan deze kosten voor de registratie."
De SGP ziet deze DNA-methode als de enige juiste oplossing voor poepoverlast. "De technieken van DNA-analyse zijn inmiddels zo goed ontwikkeld en de kosten zijn zo omlaag gegaan. Wij vinden het een goede techniek."
Volgens de SGP wordt de methode ook al in landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk toegepast. Aanstaande dinsdag dient de partij de motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Waterdicht handhaven

Sinke heeft er vertrouwen in: "Ik verwacht dat het een goede kans maakt om aangenomen te worden omdat iedereen de ergernis ervaart van hondenpoep. Het is waterdicht handhaven. Ik denk dat daar steun voor zal zijn." Als de motie wordt aangenomen, zal de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) de poepmonsters moeten afnemen.