Brandende aarde verschijnt op het Vlissingse strand

Van overstromingen en hagelbuien tot bosbranden en hittegolven. Op veel verschillende plekken over de hele wereld was het de afgelopen tijd extreem weer. Reden voor een groep opa's en oma's die zich verenigen onder de naam Grootouders voor het Klimaat om aan de bel te trekken. Vandaag deden ze dat door een "alarmerende" strandtekening te maken.
Brandende aarde verschijnt op het Vlissingse strand
Gewapend met harken én folders van de actiegroep stappen een handvol Grootouders voor het Klimaat het badstrand van Vlissingen op. De actiegroep voor bezorgde ouderen bestaat bijna twee jaar en heeft inmiddels zo'n veertig leden. Ze voeren op verschillende manieren acties uit, vandaag eentje gericht op bewustzijn.

Vlammen

"Je ziet straks een aardbol met daarbovenuit geweldige vlammen", verklapt Jack de Vos van de actiegroep. "We kwamen op dat idee toen Canada zo in de brand stond, dat was werkelijk ongekend. Dat is de inspiratiebron voor deze tekening."
Een oplossing voor de klimaatproblematiek is de tekening natuurlijk niet, beaamt De Vos. "Maar het doet wel een appèl op mensen die ernaar kijken. Het zet mensen aan het denken, dat is het beoogde resultaat."
Het brein achter het ontwerp van de brandende aardbol is Remko Delfgaauw, die vaker landschapskunstwerken maakt. Met het uitgeprinte ontwerp in zijn ene hand en een lange stok in de andere trekt hij lijnen door het zand. Door de stok vast te binden aan linten tekent hij precieze cirkels, die de grootouders straks mogen 'inkleuren' met hun hark.
Dat het kunstwerk maar kort te zien is, hoort erbij. "Alles is vergankelijk", lacht hij. "Dat is wel een beetje mijn boodschap." En dat past ook bij de boodschap van de Grootouders voor Klimaat. "Als we nu niet aan het stuur trekken om die klimaatcrisis te verminderen, dan wordt het steeds slechter. Voor ons, voor onze kinderen, voor onze kleinkinderen. Daarom tekenen we een aardbol die in brand staat. Het is niet de meest vriendelijke tekening, maar we leven in barre tijden."

Documentaire

Met de actie van vandaag maakt de groep ook reclame voor de documentaire van Marjan Minnesma van Urgenda en Jan Rotmans, hoogleraar transities. Op initiatief van Grootouders voor Klimaat maakten zij een film over de CO2-uitstoot en hoe we die kunnen verlagen. De documentaire wordt op 1 november in Terneuzen en 2 november in Vlissingen vertoond in CineCity, in het kader van de Zeeuwse Klimaatweek. Voor en na de film wordt er gediscussieerd over het onderwerp.