Zeeuwse studenten kunnen 'eindelijk' vaker naar Vlissingen voor hun zorgmaster

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar de Zeeuwse studenten die de zorgopleiding Physician Assistant (PA) volgen, hebben hun eerste lessen op de HZ in Vlissingen achter de rug. In plaats van vijf uur reizen op een dag, was het voor de meesten een relatief korte rit naar Vlissingen. Tot dit studiejaar moesten zij elke week naar de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) die de master aanbiedt.
PA studenten in Vlissingen
Studenten PA en hun begeleiders van HZ en HAN © HZ
Physician Assistant is een relatief nieuwe opleiding. Mensen met een zorgachtergrond worden via de master opgeleid tot een soort huisarts-assistent die binnen de praktijk belangrijke taken van de huisarts kan overnemen.

Huisartsentekort

De opleiding wordt door de zorgsector gezien als één van de oplossingen in het oplopende huisartsentekort in de provincie. Er gaan veel huisartsen met pensioen, maar nieuwe aanwas blijft uit. De Zeeuwse opleidingsplaatsen worden betaald uit het compensatiepakket voor het afblazen van de marinierskazerne. Op dit moment zitten er zes studenten in het eerste en tweede jaar en studeren er in het voorjaar ook zes af.
Het praktijkdeel van de studie is bij huisartsen en zorginstellingen in Zeeland, de theorie is één dag per week en was tot dit schooljaar volledig bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Vanaf dit jaar worden ze dus gedeeltelijk in Zeeland gehouden. Als dat een succes is, wordt de samenwerking mogelijk uitgebouwd.

Wat doet een Physician Assistant?

De Physician Assistant (letterlijke vertaling: huisartsassistent) is een hoogopgeleide zorgmedewerker die patiënten met eenvoudige klachten zelfstandig behandelt. Het gaat dan om veelvoorkomende klachten als oorpijn, rugpijn of pijn na een val.
Een Physician Assistant mag bij patiënten met eenvoudige klachten zelfstandig diagnoses stellen, een behandelplan opstellen, doorverwijzen, voorlichting geven en medicatie voorschrijven.
'Assistent' dekt de lading dus niet helemaal, want een Physician Assistant kan grotendeels zelfstandig werken. Zaken als euthanasie en lijkschouwen blijven wettelijk onder de huisarts vallen.
Manon Riemens opleiding physician assistent bij huisarts
Manon Riemens opleiding physician assistent bij huisarts (okt 2021) © Omroep Zeeland
Het is de Zeeuwse studenten altijd voorgehouden dat de opleiding op termijn naar Vlissingen zou komen. De eerste stappen daarvoor zijn nu gezet. HZ bestuurder Ab Smit: "Dit is een belangrijke stap, die wat ons betreft snel structureel mag worden en worden uitgebreid."

'Hopen op definitief karakter'

Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil uit Goes ( VVD) heeft zorg in haar portefeuille. Ze houdt zich bezig met het huisartsen- en tandartsentekort in de provincie. "De studenten wonen en werken in Zeeland en hebben vaak een jong gezin. Dan is het zwaar als je elke week naar Nijmegen moet reizen. Dit is daarom heel mooi, maar ik hoop dat ze doorpakken en dat het volgend jaar een definitief karakter krijgt."