Eindelijk heeft Zuiddorpe een eigen bevrijdingsconcert 'Vrijheid moet je koesteren'

Drie jaar heeft Annemie van Roij uit Zuiddorpe erop moeten wachten. Daarom klonken de eerste tonen van het eerste bevrijdingsconcert in haar dorp haar zeker als de beste muziek ooit in de oren. "Ik vind het fantastisch dat dit nu gebeurt. We hebben lang moeten wachten, maar ik wist zeker dat het zou lukken", zegt ze in de uitverkochte dorpskerk.
Bevrijdingsconcert Zuiddorpe
De kerk was uitverkocht voor het eerste bevrijdingsconcert © Omroep Zeeland
Het concert zou eigenlijk in 2020 al plaatsvinden, maar dat liep anders. "We kregen de hele ploeg bij elkaar: de harmonie van Sas van Gent, Encore Vocale en het koor Jubilate Deo", vertelt Van Roij. "Dus alles was eigenlijk in orde, iedereen zette zijn schouders eronder."
Maar toen kwam corona en konden alle muzikale plannen niet doorgaan. "We hebben gewacht op het einde van corona, dat alles weer open ging. En toen viel Rusland Oekraïne binnen en vond niet iedereen het gepast om het bevrijdingsconcert weer uit de kast te halen."
Bevrijdingsconcert Zuiddorpe
Het publiek genoot van de bevrijdingsmuziek © Omroep Zeeland
Van Roij heeft er nooit aan gedacht om het herdenkingsconcert te laten schieten. Het is voor haar te belangrijk om stil te staan bij de vrijheid die er nu is. "Wij moeten onze vrijheid koesteren, want vrijheid is het grootste goed. Dat je zelf kunt kiezen wat je doet. Dat je je vrij kunt bewegen en zelf kunt zorgen dat je jouw ambities bereikt. Maar daar moet je wel voor vechten."
Volgens Van Roij is het vieren van de vrijheid voor veel mensen in het dorp belangrijk. "Dat leeft hier enorm. Zeker richting de Poolse soldaten die Axel, Koewacht en ook Zuiddorpe hebben bevrijd", legt zij uit. "Hier op het kerkhof zijn ook twee graven van Poolse soldaten en die hebben wij op 16 september herdacht. Bovendien leeft hier ook de passie voor muziek."
Bevrijdingsconcert Zuiddorpe
De kerk bij Zuiddorpe © Omroep Zeeland
De bezoekers genoten met volle teugen van het bevrijdingsconcert. "Ik sta er echt van te kijken van hoe mooi ze dit kunnen spelen. Het is echt uniek", zegt een van de bezoekers. Een andere bezoeker haakt daarop in. "Ik heb echt genoten, ik vond het prachtig."
Ook de mensen die een kaartje hebben gekocht, vinden het belangrijk dat het concert gehouden wordt. Bij voorkeur regelmatig. "Ik vind dat de jongeren zich bewust moeten zijn van wat de mensen voor ons hebben gedaan, voor de bevrijding. Dat wij dus nu in een vrij land leven."
Eindelijk heeft Zuiddorpe een eigen bevrijdingsconcert 'Vrijheid moet je koesteren'