Hondenbezitters staan vaak positief tegenover het plan om drollenoverlast met DNA-test aan te pakken
"Als dit de oplossing is van het hondenpoepprobleem, dan mag het van mij ingevoerd worden", zegt een mevrouw die haar hondje uitlaat. Het is één van de positieve reacties op het plan van de SGP om hondenbezitters die de drol van hun hond niet opruimen op te sporen via DNA. Hondeneigenaren die we vandaag spreken staan er vaak opvallend positief tegenover om op deze manier de drollenoverlast aan te pakken.
DNA-tests op hondenpoep? Motie heeft voor- en tegenstanders
Want dat er wat aan gedaan moet worden, is wel duidelijk wanneer je sommige perkjes ziet in het Reimerswaalse dorp. Het grasveld achter de Johanneskerk is net gemaaid, maar het trapveldje ligt vol hondenpoepstukjes. "Je moet ook eens kijken in het grasveldje naast mijn huis", zegt één van de buurtbewoners die haar tekkel uitlaat. "Ik ben vaak bezig om poep van een ander op te ruimen en ook op dit veldje ruimen veel mensen het niet op."
1 april grap?
Toch denken ook wat hondeneigenaren dat het een vroege 1 april grap is. Dat is het niet, want voor de SGP is het menens om de eerste gemeente van Nederland te zijn die het op deze manier aanpakt. De kans van slagen wordt ook nog eens vergroot omdat Leefbaar Reimerswaal zich aansluit bij het plan. Dat betekent dat er een raadsmeerderheid komt wanneer dit plan als motie bij de raad wordt ingebracht.
"Tja, hier iets aan doen is goed, maar dit is een overtrokken voorstel." Een baasje met een golden retriever vindt het overdreven. Zeker omdat alle 2.000 honden in de gemeente Reimerswaal DNA moeten afstaan. Of het wettelijk mag, is onduidelijk. Bij mensen is dit altijd op vrijwillige basis, maar een hond kan natuurlijk niet zelf beslissen of die zijn of haar DNA wil afstaan.

Ook is het opzetten van zo'n databank duur. Volgens de SGP gaat het om 75 tot 100 euro per hond. Dat zou volgens de partij betaald moeten worden door de hondeneigenaren. "Dat is toch absurd? Zeker in een tijd waarin mensen nog geen geld hebben om eten te kopen", is één van de reacties.
Toch zijn er ook een aantal eigenaren die dit bedrag er voor over hebben om de "wildkakkers" aan te pakken. In de gemeente Reimerswaal betalen eigenaren sinds 2018 geen hondenbelasting meer. "Dus dan is zo'n bedrag ook logisch."
En wat met kattenkak?
Of het plan er ook daadwerkelijk komt zal de komende maanden moeten blijken. Meerdere Nederlandse gemeenten hebben het al eens geprobeerd, maar het plan liep stuk op de bescherming van de privacy. Ook was er kritiek op waarom alleen honden worden aangepakt, terwijl kak van katten en andere huisdieren ook voor overlast zorgt.
Aanstaande dinsdag wordt de motie ingebracht in de raad. Wanneer er een meerderheid komt, zal onderzoek moeten komen naar de haalbaarheid. De uitslag of het Reimerswaal dan lukt om als eerste Nederlandse gemeente dit plan in te voeren, zal nog maanden op zich laten wachten.