Sloopkogel knalt binnenkort door deze versierde huizen in Goes, maar dat mag de pret niet drukken

Vrolijk beschilderde gevels in de sloopwijk Goes-Oost fleuren de straat op. Zo'n zeventig kleine huurhuizen worden binnenkort gesloopt, maar voordat het zover is, worden ze eerst gebruikt als tijdelijke ateliers voor kunstenaars. De opening was vanavond met een groot feest waarbij verschillende acts door buurtbewoners worden opgevoerd.
Sloopwijk
Eén van de kunsthuizen in Goes-oost © Omroep Zeeland
De straat is te herkennen aan de woorden en spreuken die op de huizen zijn geschilderd door kunstenaar André Smits. Het zijn uitspraken en teksten die van de buurtbewoners komen.
Andre sloopwoningen kunst
Kunstenaar André Smits heeft van sloopwoningen, kunsthuizen gemaakt © Omroep Zeeland
De huizen vormen voor Smits een ideale canvas en hij vindt het helemaal niet erg dat zijn kunst over een aantal weken verdwijnt. "Een Belgische kunstenaar had het ooit over het recht om vergeten te worden. Daar ben ik het helemaal mee eens. Mensen kunnen er nu van genieten, voor mij hoeft niet alles voor altijd te blijven", vertelt Smits.

Hubs

Het wonen op één plek is voor de kunstenaar amper voor te stellen. Hij reist al 15 jaar als 'Artist in The World' de wereld over. In 2010 verkocht Smits zijn huis in Rotterdam om vrij te kunnen leven. Een betaalbare woning en werkruimte was daarna haast niet meer te vinden en dat bracht hem op het idee om 'hubs' te creëren. "Het is een netwerk van plekken waar kunstenaars gratis kunnen verblijven en werken. Soms zijn het caravans of antikraakhuizen. Van de gekte op de vastgoedmarkt kun je niet winnen, we moeten plekken vinden en delen", aldus Smits.
Iris sloopwoningen kunstproject
Kunstenaar Iris van 't Bosch bij haar tijdelijke expositie aan de Jacob Klaaijssenstraat in Goes © Omroep Zeeland
Een van de veertien kunstenaars die exposeert in de sloopwoningen in de Jacob Klaaijssenstraat is Iris van 't Bosch. "Ik kreeg dit huisje toegewezen en op de gevel stonden al teksten van de vorige bewoner. Een belangrijke, grote tekst die erop stond was 'feel the fear and do it anyway' en dat is iets waar ik door geïnspireerd raakte. Het gaat over je angsten overwinnen", vertelt Van 't Bosch.

Feestelijke opening

Vanaf 17.00 uur was de opening van het project genaamd 'Eej! 14 kunsthuizen in een kunststraat.' De expositie werd officieel geopend door Martijn Vermeulen, wethouder cultuur. De acts van de buurtbewoners worden aangevuld met een dansvoorstelling van Jeugtheaterschool Zeeland.
De expositie loopt nog tot 15 oktober, daarna volgt de sloopkogel.