Schapen worden van hot naar her gestuurd in Zaamslag
In een kudde van tien renden schapen dit weekend van hot naar her tijdens de Zaamslagtrial. Twintig hondenbaasjes strijden om de titel beste schaapsherder en proberen met hun hond de schapen de goede richting op de drijven.
Schapen leggen flink wat kilometers af bij de Zaamslagtrial, een wedstrijd schapen hoeden
Alle deelnemers zitten op les. De wedstrijd is daardoor niet professioneel, maar meer een gelegenheid om te laten zien wat ze kunnen. "Het is een leuk evenement waar de trainers naartoe kunnen werken", zegt Henry Weesie van de organisatie. Iedere ronde duurt ongeveer vijftien minuten. Weesie zit zelf ook in de jury en let op de volgende punten: "Ik kijk of de baasjes de hond netjes kunnen sturen en of de hond de kudde bij elkaar kan houden. Daarnaast is het belangrijk dat de hond instinctief de schapen bij de herder kan houden."
Wisseling van schapen
Na iedere ronde wisselt de kudde. In totaal doen er zestig schapen mee, dus na een ronde hebben de schapen vijf rondjes rust. Guy Koolen uit het Belgische Kapellen staat al klaar met zijn hond Roochy. "We gaan er keihard tegenaan en ons best doen", zegt hij. Eenmaal aangekomen bij het startpunt voelt Koolen toch wat spanning. "Dat is normaal, omdat ik niet weet hoe de hond gaat reageren en we op een vreemd terrein zijn. Ik probeer wel de rust te bewaren want als ik nerveus ben, dan wordt mijn hond dat ook."

Roochy sprint meteen naar de schapen, die eigenwijs de verkeerde kant op rennen. Ondanks alle aanwijzingen die Koolen zijn hond geeft, lukt het hem niet op de kudde in het gareel te houden. Na een kwartier wordt hij gediskwalificeerd. "Het is jammer dat we niet konden doorgaan, maar ik merkte dat mijn hond gestrest raakte. Op dat moment kun je er beter mee stoppen want het welzijn van mijn dier is belangrijker dan de winst", zegt hij.
Leerproces
Voor de meeste deelnemers is deze dag een leerproces en een moment om zichzelf te meten aan anderen. "Ik doe dit nu een jaar en mijn hond heeft zeker talent, hij doet het goed in de les", zegt Liesbet Goossens uit Sint-Gillis-Waas. Het is de eerste keer dat meedoet met de wedstrijd. "Schapen drijven is heel rustgevend voor zowel de hond als het baasje. Ik heb de concurrentie bekeken en er zitten best goede tussen dus het zal best spannend worden."
Gisteren werd er een kudde van vier schapen gedreven, toen won An met haar hond Yellow. Vandaag gingen Steven en hond Vita er met de winst vandoor. Ondanks dat het schapen drijven tegenwoordig ook een sport is, worden de herdershonden nog steeds vaak ingezet door boeren. "Het is een goedkope en zeer gemotiveerde arbeidskracht. Niet alleen border collies, maar ook andere rassen kunnen de boeren helpen", vertelt Weesie. Voor sommige honden is het dus hun werk, maar voor de honden die vandaag aanwezig waren is het vooral een leuke hobby.