Erika werd jarenlang gepest, nu werkt ze samen met de pestkop van toen

Vanaf groep 2 werd Erika Corstanje uit Hoedekenskerke op school stelselmatig gepest. Later ging het pesten verder op haar werk. Jarenlang vond ze het lastig om erover te praten. Tegenwoordig gaat ze scholen langs om haar verhaal te vertellen. Samen met de pestkop van toen.
Erika Corstanje
Erika Corstanje uit Hoedekenskerke werd jarenlang gepest © Erika Corstanje & Canva
"Pesten de wereld uitkrijgen zal niet lukken, maar ik wil wel een poging doen", vertelt Erika in de radio-uitzending Zeeland wordt wakker. Dat doet ze door haar verhaal samen met de pestkop van toen op scholen te vertellen. Dat maakt indruk. "De eerste keer dat ik erover vertelde, wilden de leraren het uur erop verder met de gewone les, maar dat ging niet." De kinderen wilden erover doorpraten.

Getreiterd en geslagen

Zelf werd ze vanaf groep 2 stelselmatig gepest. "Ik werd getreiterd, af en toe geslagen, achternagezeten, de grond in gedouwd, voor de klas voor schut gezet, dat soort dingen", somt ze op. De pestkop van toen, waar ze nu dus mee samenwerkt, neemt ze het ondertussen niet meer kwalijk. "Hij wilde gewoon aandacht hebben, om zo de pesters die hem pestten te laten stoppen. Heel toevallig was ik het slachtoffer."
Dat vergeten en vergeven ging niet vanzelf. "Met goede gesprekken en goed praten over waarom dat gebeurd is, hebben we besloten er samen een streep onder te zetten." Praten helpt sowieso, geeft ze als advies. "Hoe langer je erover blijft praten, hoe beter het is. Dan wordt het minder erg."
Erika deed haar verhaal in de radio-uitzending in het kader van de Week Tegen Pesten. Deze week wordt ieder jaar in september georganiseerd door Stichting School & Veiligheid om scholen te helpen om te werken aan een gezellige en veilige groep.