Kitefoilster Lammerts pakt zilveren medaille op het EK

Annelous Lammerts heeft op het Europees kampioenschap kitefoilen een zilveren medaille behaald. De kitefoilster, afkomstig uit Schuddebeurs, presteerde sterk in de medal series, maar moest de zege uiteindelijk aan Ellie Aldridge uit Engeland laten. Poema Newlands uit Frankrijk veroverde het brons.
Annelous Lammerts in actie tijdens het WK in Scheveningen
Annelous Lammerts in actie tijdens het WK in Scheveningen - archieffoto © World Sailing
Nadat Lammerts in augustus een olympisch ticket verdiende voor Nederland op het WK kitefoilen in Scheveningen wilde ze op het EK voor een medaille gaan. In de halve finale van de medal series pakte Lammerts de overwinning. "Ik wilde naar die finale," zei Lammerts na afloop. "Ik was in de halve finale aan het strijden met mijn trainingspartner uit Spanje (Gisela Pulido Borrel red.) voor een plaats in de finale. Zij won de eerste, ik de tweede en dat was genoeg voor de finale. In de eerste race in de finale had ik een topstart en koos de goede kant."
De Engelse Aldridge hoefde maar een enkele race te winnen om het goud te pakken en dat lukte haar in de twee heat. Poema Newlands werd gediskwalificeerd en Lammerts pakte mede daardoor het zilver. "Dit was inderdaad het doel", analyseerde een blije Lammerts. "Supergaaf dat het lukt. Ik wilde op dat podium, ik wilde laten zien dat ik ook onder druk kan presteren en mee kan doen op om de prijzen."

Olympische Spelen

Het EK was het laatste evenement voor de Olympische Spelen van Parijs komende zomer. Lammerts, die dus zelf het olympisch ticket verdiende, kan zich gaan opmaken om naar Frankrijk af te reizen. Het Watersportverbond heeft voor haar gekozen als olympiër.