Zeeland onderscheiden met drie Groene Strand Wimpels

Het Verklikkerstrand op Schouwen-Duiveland, Strand Oranjezon en het strand bij Neeltje Jans hebben opnieuw een 'Groene Strand Wimpel' ontvangen. Zij mogen zich een jaar lang Groen Strand noemen, vanwege de actieve community die zich structureel inzet voor de bescherming van de natuur op het strand. De uitreiking vond maandagmiddag plaats bij Neeltje Jans.
In 2021 werden de eerste drie Groene Strand Wimpels uitgereikt aan duurzame kuststroken in drie provincies. Dit jaar krijgen elf stranden langs de Noordzeekust de onderscheiding. De organisatie zegt dat de belangstelling voor behoud en het uitdragen van natuurwaarden groeit. De communities worden groter en krijgen ook steeds meer steun van gemeenten, gebiedsbeheerders, hoogheemraadschap en ondernemers.

Blauwe vlag

De Groene Strand Wimpel is een aanvulling op de Blauwe Vlag. Deze internationale onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die zich inspannen voor een schoon en vellig water en een gezond milieu. De groene wimpel voegt de natuur daaraan toe.
Bontbekplevier
Bontbekplevier © Natuurmonumenten
De gemeente Veere is opnieuw met twee groene wimpels beloond. Dit vanwege de goede samenwerking tussen de vele betrokken organisaties en werkgroepen. Samen met de gemeente, strandexploitanten en vrijwilligers houden ze het strand handmatig schoon, geven ze voorlichting over de natuur en monitoren ze het aantal strandbroedvogels. Ook wordt in de Groene Stranden webapp de ingezamelde hoeveelheid afval bijgehouden. En de paviljoens Atlantis en Aquarius zijn (bijna) plasticvrij en circulair.

Broedsucces dwergstern

Bij de uitreiking aan Het Verklikkerstrand benadrukt de jury het broedsucces van de dwergstern. Dit succes komt mede door de optimale omstandigheden voor broedvogels op dit strand. Honden mogen alleen aangelijnd op het strand, er zijn speciale rustgebieden en een groep vrijwilligers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt houdt het strand handmatig schoon. De jury waardeert ook dat aangespoeld wier blijft liggen, omdat dit belangrijk is voor de natuurlijke ontwikkeling van het strand.
Eitjes van de Bontbekplevier midden op het strand van Oranjezon.
Eitjes van de Bontbekplevier midden op het strand van Oranjezon. © Omroep Zeeland
De organisatie hoopt dat steeds meer stranden zich inspannen voor een duurzaam strand. Stranden dragen bij aan de biodiversiteit. Het zijn bijzondere natuurgebieden met unieke plant- en diersoorten en op het strand vinden verschillende soorten vogels een plek om te broeden. De planten bevorderen het ontstaan van nieuwe duinen op het strand.
"Je ziet dat de inzet van alle vrijwilligers en organisaties helpt. De broedvogels worden geringd, nestjes worden afgezet, plastic wordt opgeruimd. En zo zorgen we dat het strand leuk en toegankelijk blijft voor iedereen maar toch ook haar natuurlijke waardes behoudt," aldus projectleider Paul Verhoeff. Hij stelt dat mede door de bescherming van de broedvogels de Bontbekplevier weer in Zeeland voorkomt.
Zeeland onderscheiden met drie Groene Strand Wimpels