De komende weken heb je kans om het noorderlicht te spotten vanuit Zeeland

Altijd al eens het noorderlicht willen zien? Goed nieuws: de komende weken maak je kans om dit kleurrijke fenomeen vanuit Zeeland te spotten. Al is het met het blote oog niet altijd zo kleurrijk als op de foto.
Poollicht bij Oostkapelle
Het poollicht bij Oostkapelle © Klaas Jobse
Van zondagnacht op maandagnacht was het noorderlicht te zien in de provincie. Amateurastronoom Klaas Jobse zette het bij Oostkapelle op de foto. Mocht je het hebben gemist, niet getreurd. Volgens Jobse is er de komende weken zeker nog kans om het te zien. Dit komt door de activiteit van de zon. Maar: "Je kan nooit van tevoren voorspellen of het bijvoorbeeld morgen te zien is. Het komt altijd onverwachts."
Lastig dus, maar het is niet helemaal een kwestie van geluk hebben. Meestal weet men een paar uur van tevoren namelijk wel of het licht te zien is. De kans hierop wordt gemeten met de zogenaamde Kp-index. Dat is een geomagnetische activiteitsindex gebaseerd op de meetwaardes van magnetometers.

Zelf spotten

Of het noorderlicht te zien zal zijn, kan je zelf ook in de gaten houden. "Er zijn verschillende apps met alerts", vertelt Jobse. Ook zijn er sites zoals www.poollicht.be, waar de kans dat het vanuit Nederland of België te zien is voorspeld wordt.
"Je kan het beste naar een donkere plek met vrij zicht op de noordelijke horizon om het te zien", vertelt Jobse. "Bijvoorbeeld op duinen en stranden. De dijk bij Westkapelle is een populaire plek om te kijken."

Met het blote oog

Het noorderlicht is wel met het blote oog te zien, al ziet het er dan hier in Zeeland meestal niet zo spectaculair uit als op de foto's. Het kan er bijvoorbeeld uitzien als een grijze wolk, terwijl het op de camera groen is. Om de kleuren te fotograferen is het overigens goed om je te verdiepen in de instellingen van je camera.
Afgelopen februari was het poollicht ook in Zeeland te zien. Dat zorgde voor drukte op de Zeedijk en Veerse Gatdam.