Roddelkanalen over Zeeuwse scholen schieten uit de grond: 'Het lijkt onschuldig, maar dat is het niet'

Gossip-kanalen op TikTok waarop scholieren roddels en leugens verspreiden schieten als paddenstoelen uit de grond. Sinds vorige week zijn er tientallen Zeeuwse accounts waar leerlingen en leraren op de hak worden genomen: "Achter de lift bij bio zijn er stoute dingen gedaan." Deze berichten van de anonieme beheerders lijken onschuldig, maar volgens 'Stop Pesten Nu' kunnen de roddelkanalen grote gevolgen hebben.
Gossip-kanalen
Eén van de Zeeuwse Gossip-kanalen © Beeld TikTok
De TikTok-accounts worden 'Gossip Girl'-kanalen genoemd. Dit naar aanleiding van een serie die zo'n vijftien jaar geleden werd uitgebracht, maar afgelopen zomer weer volop onder de aandacht kwam, doordat die op streamingsdienst Netflix werd geplaatst. De Amerikaanse serie gaat over een roddelkanaal in New York waarop een anonieme blogger allerlei roddels over haar school verspreidt. En dat doen de TikTok-kanalen nu dus ook.
Wie rondzoekt op TikTok, vindt tientallen Zeeuwse accounts. Bijna allemaal dragen ze de naam 'Gossip Girl' en de naam van de middelbare school. Een aantal accounts zijn net gestart en roepen op om roddels in sturen, maar er zijn er ook kanalen die de afgelopen week al meerdere roddels over de scholen hebben verspreid.

'Als er iets nieuws is, dan willen ze dat weten'

Volgens Patricia Bolwerk van 'Stop Pesten Nu' zijn de kanalen een trend, maar zijn ze eigenlijk niet anders dan het roddelen en pesten via andere sociale kanalen, zoals Instagram of Snapchat. Volgens Bolwerk is dit nieuw en opvallend, waardoor scholieren nieuwsgierig zijn. "Jongeren hebben een fear of missing out. Er is angst om maar iets te missen. Als er iets nieuws is, dan willen ze dat weten."
Dat de scholieren het inderdaad niet willen missen, blijkt uit een rondgang in Terneuzen. Daar kennen ze allemaal de TikTok-accounts die de week zijn aangemaakt. En dat niet alleen, ze lezen de roddels en soms volgen ze ook de Gossip-kanalen. "Om te lezen is het wel ook wel grappig", vertelt een leerling van één van de Terneuzense scholen. "Maar als het over jezelf gaat, is het gewoon kut. Echt iedereen praat erover op dit moment op school."
Gossip-kanalen
Eén van de Zeeuwse Gossip-kanalen © Beeld TikTok
De Terneuzense scholieren weten dat roddels op de Gossip-kanalen niet waar zijn, maar toch is er nieuwsgierigheid. Iedereen wil weten wie er wordt bedoeld in de berichten. "Vaak zijn het alleen initialen, maar je komt er vaak wel snel achter om wie het gaat."
Volgens Patricia Bolwerk van 'Stop Pesten Nu' hebben jongeren toch vaak de gedachte: "Waar rook is, is vuur." Volgens Bolwerk denken leerlingen ook dat dit soort accounts allemaal heel onschuldig zijn, maar dat zijn ze volgens haar niet. Zowel voor de gepeste, als degene die achter zo'n anoniem account zit.

Strafblad

Het gaat namelijk al vaak om laster en smaad en dat is strafbaar. Volgens Bolwerk weten makers van zo'n account niet dat dit zware consequenties kan hebben, wanneer er melding wordt gemaakt bij de politie. Een strafblad bijvoorbeeld. "Jongeren tot een jaar of 25 denken minder na over de gevolgen van hun gedrag. Ze zien dus niet in dat zo'n onschuldig lijkend TikTok-account gevolgen kan hebben op de rest van hun leven."
Gossip-kanalen
Zowel leerlingen als docenten komen voorbij in de roddelkanalen © Beeld TikTok
Ook voor degenen die gepest worden, kunnen de gevolgen desastreus zijn. Bolwerk kent door haar werk bij 'Stop Pesten Nu' veel voorbeelden waarbij online pesten nog jaren invloed heeft op iemands leven. "Het waait niet zomaar over binnen een paar weken, of maanden. Slachtoffers kunnen hier jaren mee geconfronteerd worden in hele extreme vormen."
Patricia Bolwerk zegt dat scholen een belangrijke rol hebben. "Ze moeten in ieder geval niet naïef zijn en denken dat dit op hun school niet gebeurt, want je kan er beter vanuit gaan dat iedere school zo'n Gossip-account heeft." Scholen moet volgens haar juist het initiatief nemen en dit onderwerp snel bespreekbaar maken met leerlingen en ouders. Het alleen offline proberen te halen van dit soort TikTok-accounts is niet voldoende. Volgens Bolwerk moet je het gesprek aangaan.
Meerdere Zeeuwse scholen zijn benaderd voor een reactie, maar willen later pas reageren.