Inzameling voor oorlogsmuseum Axel om gestolen geld weer terug te betalen

Er is een inzamelingsactie gestart voor het Gdynia oorlogsmuseum in Axel. Vorige week werd een deel van de opbrengst gestolen van de Nachtelijke Belevingstocht, een tocht die het spoor volgde van de Poolse bevrijders in de Tweede Wereldoorlog. Met de inzamelingsactie hopen de initiatiefnemers duizend euro op te halen.
Een deel van de collectie van het oorlogsmuseum in Axel.
Een deel van de collectie van het oorlogsmuseum in Axel. © Omroep Zeeland
Martien van Dijk van de stichting Wings to Victory heeft het initiatief genomen voor de inzameling. "Het gaat om een eenmalige actie. We hoorden via de media dat de opbrengst van de loop gestolen was. We zitten samen een beetje in hetzelfde schuitje en kennen elkaar goed, dus daarom besloten we om in actie te komen", zegt hij.
Oprichter Mario Maas van het museum in Axel is blij verrast door de inzameling. "We zijn erg blij met dit initiatief, het kwam voor ons echt als een verrassing. We kunnen het geld goed gebruiken natuurlijk. Als er inderdaad duizend euro binnenkomt, is de schade door de diefstal zeker weer goed gemaakt. Daar hopen we op."

Hoop geld

Volgens Martien van Dijk is duizend euro een hoop geld voor het museum. "Dat is een groot bedrag voor een museum dat bijna of geen subsidie ontvangt. Dus wij dachten: het is een mooie kans om hun te helpen. Misschien dat Zeeuwse overheden ook wat bij kunnen dragen, we doen tenslotte veel voor de samenleving."
Inmiddels is er bijna tweehonderd euro opgehaald. De inzamelingsactie loopt nog tot 31 oktober, dan hopen ze de duizend euro bij elkaar te hebben.