Fototentoonstelling in Middelburg moet mensen bewust maken van gevolgen toeslagenaffaire

Op het Damplein in Middelburg is vanmiddag een fototentoonstelling geopend met fotopanelen waar slachtoffers van de toeslagenaffaire op staan afgebeeld. Het is een actie van de SP om aandacht te vragen voor dit langlopende probleem en de Tweede Kamer wakker te schudden dat er snel iets aan gedaan moet worden.
opening tentoonstelling toeslagenaffaire
Dieuwertje van Leest en Priscilla Kuipers zijn slachtoffers van de toeslagenaffaire en mochten de fototentoonstelling op het Damplein openen © Omroep Zeeland
Rondom de Graanbeurs staan acht fotopanelen met een tekst op de zijkant die het verhaal van de slachtoffers vertelt. Het is een reizende expositie die iedere keer wordt geopend door Renske Leijten van de SP. Samen met Pieter Omtzigt (CDA) en Farid Azarkan (DENK) bracht zij de toeslagenaffaire aan het rollen. Vandaag kon ze er helaas niet bij zijn, omdat haar trein vastliep. Vandaar dat gedupeerden Priscilla Kuipers uit Vlissingen en Dieuwertje van Leest uit Middelburg de tentoonstelling mochten openen.

Schaamte

Door het afzetlint dat zat dichtgeknoopt met een strik los te trekken was de expositie officieel geopend. "Het was een hele eer. De tentoonstelling maakt veel emoties bij mij los dus dat ik dit mag openen is geweldig", zegt Van Leest. Volgens haar is het belangrijk dat iedereen de verhalen kan lezen. "Je hoort dat er nog steeds veel schaamte heerst onder toeslagenouders die gedupeerd zijn, ik had dat ook. Ik kan mijn kinderen niet alles bieden wat andere ouders wel kunnen en dan voel je schaamte", zegt ze.
fototentoonstelling toeslagenaffaire Middelburg
Acht fotopanelen vertellen de verhalen van slachtoffers van de toeslagenaffaire, Dieuwertje van Leest en Priscilla Kuipers kunnen zich daarin herkennen © Omroep Zeeland
De problemen bij Van Leest zijn nog steeds niet opgelost: "De eerste toets heb ik gehad, waaruit blijkt dat ik gedupeerde ben. Daarna volgde een integrale toets en als ik schade terug wil moet ik naar de Commissie Werkelijke chade. In 2030 of 2035 zal mijn eindstation zijn en dat maakt me verdrietig."

Dagelijks stress

Kuipers heeft wel compensatie gekregen, maar daar is ze niet tevreden mee. "Ik ben nog steeds bezig met de hele procedure. Door alles wat er is gebeurd heeft mijn oudste zoon veel problemen. Ik probeer de juiste hulp te krijgen, maar heb geen idee hoe lang dat gaat duren. Daarnaast kan ik geen telefoonabonnement afsluiten en ik heb nog een BKR registratie. Dat geeft me dagelijks stress", vertelt Kuipers.

Trots

De tentoonstelling zal de komende twee weken in Middelburg staan en daar is Ger van Unen, Zeeuwse Statenlid van de SP, trots op. "Ik ben blij dat we er op deze manier aandacht voor kunnen vragen. De overheid vertikt het gewoon om met een definitieve oplossing te komen voor deze mensen. Dat zij mensen bestelen en levens kapot maken mogen we niet toestaan. Wat mij betreft reist deze expositie net zo lang door Nederland tot het probleem is opgelost zodat iedereen kan zien en lezen hoe deze mensen behandeld zijn", aldus Van Unen.