Martijn de Groot schreef een boek over strandpalen: 'In Zeeland moet je ze met een lantaarntje zoeken'

Strandpalen zijn niet hetzelfde als de bekende Zeeuwse paalhoofden, maar volgens auteur Martijn de Groot zijn ze wel belangrijk cultureel erfgoed. Hij schreef het boek Strandpalen van Nederland, het meetlint langs de Noordzeekust erover.
Strandpaal op Walcheren
Strandpaal op Walcheren © Martijn de Groot
De strandpalen waar hij over schrijft, zijn vierkante, genummerde palen die ooit onderdeel waren van de kustbescherming. Omdat de palen kilometernummers hebben, konden ze gebruikt worden om te meten waar het strand groter werd en waar kleiner.
Het is niet vreemd als deze palen je niet zo bekend voorkomen. "In Zeeland moet je ze op sommige plekken met een lantaarntje zoeken", vertelt De Groot in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. "Langs de rest van de kust staan ze nog redelijk regelmatig."

Geen paal is hetzelfde

De Groot begon ooit met een fotoverzameling van de palen en verdiepte zich steeds meer in het verhaal erachter. "Ze staan er dus niet voor de oriëntatie, zoals ik altijd dacht, maar om de kust te beschermen." Tegenwoordig worden ze daarvoor niet meer gebruikt, maar volgens De Groot moeten we er zuinig mee zijn. Het is namelijk cultureel erfgoed.
Strandpaal op Walcheren
Strandpaal op Walcheren © Martijn de Groot
Wat er volgens hem ook zo bijzonder is aan de palen: "Er is geen paal gelijk aan een andere paal." Er zijn verschillen in kleur, frequentie en leeftijd.

Reisje langs de kust

"Ik dacht: ik moet Nederland hierover gaan vertellen." Het delen van zijn passie was meteen een mooie reden om langs de hele Nederlandse kust te lopen. Geen straf voor De Groot. "Ik dacht ook: kan ik niet iets verzinnen waardoor ik dit weer mag doen", geeft hij toe. "Maar dat wordt lastig. Er zijn al boeken over vuurtorens en alles. Maar er is nog geen enkel boek over strandpalen."
Voor zover bij De Groot bekend bestaan de palen in geen enkel ander land, dus een reisje langs andere kusten zit er ook niet in. Maar hier zijn ze belangrijk geweest omdat de hele Nederlandse kust zanderig is, wat het nodig maakt om veranderingen in de kust in de gaten te houden.

Palen in Zeeland.

De Groot geeft tot slot nog tips om mooie strandpalen in Zeeland te zien. "In Dishoek kan je een vrij lange wandeling maken over de duintoppen. Als je goed oplet kan je er daar twee treffen. Bij het opruimen hebben ze waarschijnlijk gedacht 'die staan niemand in de weg, die laten we maar staan'."