Ruzie in supermarkt loopt uit op ingeslagen hersens, beide verdachten voor de rechter

30 april 2022 gaat het helemaal mis in de Jumbo in Vlissingen. Twee mannen hebben al langer ruzie over geld en de een zou inmiddels de kinderen van de ander hebben bedreigd met een wapen. Het ontaard in een vechtpartij in de supermarkt waarbij de man die verdacht wordt van de bedreiging bijna dood wordt geslagen met de kolf van een revolver. Vandaag stonden beide mannen voor de rechtbank.
steekpartij vlissingen jumbo
De verdachte van de steekpartij is aangehouden © HV Zeeland
De twee mannen die met elkaar zouden hebben gevochten op 30 april 2022 stonden vandaag afzonderlijk voor de rechtbank. We gebruiken in dit artikel verdachte 1 en verdachte 2 om ze te benoemen om zo hun privacy te beschermen. De verdachte die vanochtend voor de rechtbank moest verschijnen is een man van 24 die we vanaf nu verdachte 1 zullen noemen. Hij werd bijna doodgeslagen die dag. De verdachte die vanmiddag voor de rechter stond is een man van 40. Hem noemen we verdachte 2 en hij wordt verdacht van het bijna doodslaan van verdachte 1.
Verdachte 1 zou al vaker gezien zijn met een wapen. Op de dag voor de mishandeling zou hij op straat de stiefzoon van verdachte 2 een wapen hebben laten zien en dreigende teksten hebben geuit.
Een dag later is er een verjaardag waar verdachte 2 bij aanwezig is. Dan zou er een bericht binnenkomen dat verdachte 1 in de Jumbo is gezien. Er wordt geen tijd verspild en meerdere mensen, waaronder verdachte 2, snellen naar de Jumbo. Verdachte 2 zegt daar nu in de rechtbank over dat het de bedoeling was om verdachte 1 "een paar fikse dreunen te geven". Het liep anders.

In de supermarkt

Eenmaal aangekomen bij de supermarkt vlucht verdachte 1 de emballageruimte van de supermarkt in. Verdachte 2 rent achter hem aan. In die ruimte zegt verdachte 1 zijn omgebouwde alarmpistool te hebben gepakt en alleen te hebben gericht. Verdachte 2 verklaart iets anders. Hij zegt dat verdachte 1 ook heeft geschoten, maar dat het wapen vastliep. Bij de vondst van het wapen trof de politie later een kogel aan die vastzat in het wapen. Volgens de politie kun je daaruit niet opmaken wanneer de kogel is afgevuurd.
Bij verdachte 2 gaat in ieder geval het licht uit als hij denkt dat hij wordt beschoten. Hij stormt op de man met het alarmpistool af en begint hem te slaan met de kolf van zijn eigen omgebouwde alarmpistool. Een getuige zegt dat verdachte 1 zich eerst nog afweert, daarna niet meer. Verdachte 2 zegt nog tegen verdachte 1: "Nooit meer mijn kind bedreigen" en vlucht daarna weg. Later die dag meldde verdachte 2 zich bij de politie.
Steekpartij vlissingen
Afbeelding ter illustratie © HV Zeeland
De hulpverlening komt ter plaatse om verdachte 1 te helpen. Volgens de rechtbank mogen beiden verdachten van geluk spreken dat verdachte 1 het heeft overleefd. "Met dank aan dokters en verpleegkundigen. U had hem zo maar dood kunnen slaan."

Eigen schuld

Verdachte 2 vindt dat hij zelf het slachtoffer is. "Het is allemaal uit de hand gelopen en dat had niet mogen gebeuren. Maar het is wel zijn eigen schuld. Ik ben zelf wel fout geweest, ik had nooit naar de winkel moeten gaan. Maar hij heeft het helemaal aan zichzelf te danken, ik heb mezelf verdedigd."
Die lijn volgt de advocaat van verdachte 2 ook. "Wat moet je dan doen als er op je wordt geschoten?", vraagt ze zich af. Ze betoogt dat het om zelfverdediging gaat en dat haar cliënt daarom niet kan worden veroordeeld.
Verdachte 1 heeft flinke gevolgen overgehouden aan de mishandeling. "Ik heb een lange weg te gaan, weet niet of het allemaal goed gaat komen. Ik heb veel last van hoofdpijn en vergeetachtigheid vanwege een metalen plaat in mijn hoofd. Je leert ermee leven maar het is niet prettig."

Strafeisen

De officier van justitie vindt dat verdachte 1 zichzelf verdedigde omdat hij opgejaagd werd in de winkel. Ze vindt dat hij wel vervolgd moet worden voor wapenbezit en de bedreigingen. Ze eist 270 dagen celstraf, precies zo lang als de verdachte al in voorarrest heeft gezeten.
Voor verdachte 2 eist de officier vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk. Deze verdachte heeft al 313 dagen vastgezeten, dat gaat er dan ook van af als de rechtbank er in meegaat. Ook moet er voor beide mannen een contactverbod komen zodat ze elkaar twee jaar niet mogen zien.
"Het is geen gemakkelijke zaak, maar daar komen wij wel uit", zegt de rechtbank tot besluit. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.