Kunstenaar William Verstraeten (72) overleden
De Zeeuwse kunstenaar William Verstraeten is op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige maanden ziek. Behalve kunstenaar was hij ook fotograaf, vormgever, kunsthandelaar, initiatiefnemer van expositiecentrum De Vleeshal en jarenlang galeriehouder.

William Verstraeten zei ooit: "Goede kunst raakt en laat je op een andere manier naar de wereld laat kijken, zeker als dat bij meerdere generaties het geval is. Het gaat om de kracht van het beeld. Dat is weliswaar buitenkant maar als die buitenkant kan doordringen tot de binnenkant is het kunst."
Kunstwerk COVRA
Van oorsprong was Verstraeten schilder, fotograaf en vormgever. Hij studeerde één jaar op de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen waar de de directeur hem na een jaar vroeg te vertrekken, wegens gebrek aan talent. Iets waar hij zelf altijd smakelijk om kon lachen.
Eén van zijn bekendere, grotere werken is de buitenkant van het gebouw van de Centrale Opslag Voor Radioactief Afval (COVRA) in Borsele. Hij voorzag het gebouw van een formule van Albert Einstein E=mc2 en schilderde de buitenkant oranje. Elke twintig jaar wordt het gebouw een tint lichter geschilderd om te laten zien dat de radioactieve straling van het afval iets is afgenomen. Bovendien was hij verantwoordelijk voor de blauwe, geïntegreerde aanbouw van het COVRA gebouw in 2018.

Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was Verstraeten als vormgever en fotograaf nauw betrokken bij Festival Nieuwe Muziek in Middelburg. Veel beroemde componisten en musici heeft hij op bijzondere wijze op de foto vastgelegd.
In 1979 richtte hij De Vleeshal op in Middelburg. In een zijgedeelte van het monumentale stadhuis realiseerde hij een tentoonstellingsprogramma met een internationale reputatie. Na vier jaar vertrok hij weer maar hij is altijd actief gebleven als tentoonstellingsmaker in een van de vele galerieën die hij runde in Middelburg. Revolution 100.000etc Gallery was zijn laatste galerie in zijn woonhuis aan de Lange Noordstraat in Middelburg.

Verstraeten ontwierp in 2010 een Igirama, een eigentijdse variant op een klassiek panorama. Een ingenieus kunstwerk met foto's en spiegelvloer waarmee hij de bezoekers van het 9/11 Memorial Museum in New York, hun beroemde uitzicht vanaf de Twin Towers terug wilde geven. De film Williams Igiramarigi gaat over de poging van Verstraeten om het Igirama geplaatst te krijgen in het 9/11 Memorial Museum in New York. Het toeval wilde dat hij zijn ontwerp in New York presenteerde op de dag dat de dood van Bin Laden bekend werd gemaakt.
Regisseur Margot Schotel volgde Verstraeten in zijn poging het kunstwerk Igirami onder de aandacht te brengen. Teleurgesteld dat dat niet lukte, was hij niet: "Het is zo'n goed ontwerp, ik ben er van overtuigd dat dit kunstwerk zijn eigen plek uitzoekt. Dit komt een keer ergens te staan, al maak ik het zelf misschien niet meer mee".

In deze periode van zijn leven, kan hij zijn hypotheek niet regelmatig aflossen en dreigt de hypotheekverstrekker hem zijn huis uit te zetten en het huis bij executie veilen. Uit protest schildert hij de voorgevel van zijn monumentale pand oranje omdat het voor hem 'code oranje' is.
Verstraetens kunstzinnige interventie is mede bedoeld als protest uit naam van tienduizenden Nederlanders, die sinds de bankencrisis van 2008 hun huis zijn uitgegooid. Helaas is de bank meedogenloos en veilt zijn huis. Het tekent hem als kunstenaar en als mens dat hij overeind blijft en moedig en onverschrokken voorwaarts gaat.
Verstraetens kunstzinnige interventie is mede bedoeld als protest uit naam van tienduizenden Nederlanders, die sinds de bankencrisis van 2008 hun huis zijn uitgegooid. Helaas is de bank meedogenloos en veilt zijn huis. Het tekent hem als kunstenaar en als mens dat hij overeind blijft en moedig en onverschrokken voorwaarts gaat.
Tijdens de laatste editie van Film by the Sea in september was Verstraeten ook in twee nieuwe documentaires te zien. In Een meteoriet op Walcheren, een film van Fifi Visser en André van der Hout, zagen we Verstraeten in zijn rol als fotograaf. In de documentaire De kunst van de tijd van Bo van Scheyen en Jorge Lopes, lichtte Verstraeten, toe wat de gedachtengang is achter zijn kunstwerk; de Metamorfose van het COVRA gebouw in Borsele.
Familie en vrienden hebben vandaag in besloten kring afscheid genomen van Verstraeten. In verband met het overlijden van William Verstraeten zendt Omroep Zeeland aanstaande zondag de documentaire 'William's Igiramarigi' eenmalig uit om 17.00 uur.