Minister komt carnavalsvierders tegemoet: 'Extra week voor doorstroomtoets'

Basisscholen krijgen voortaan een extra week om de doorstroomtoets voor groep 8 af te nemen. Met dat besluit komt de onderwijsminister tegemoet aan de wens van scholen in regio's die carnaval vieren. Het afnemen van die doorstoomtoets valt tegelijk met carnaval.
cito toets groep 8
Cito-toets groep 8 © ANP
Scholen mogen nu van 29 januari tot en met 18 februari de doorstroomtoets afnemen. Binnen die periode kunnen de scholen zelf kiezen op welke dagdelen ze de toets afnemen. Het eerder afnemen van de doorstroomtoets betekent wel dat de scholen de leerlingen van groep 8 ook eerder hun schooladvies moeten geven.
Volgens minister Mariëlle Paul is het belangrijk dat de leerlingen op tijd en op een goede manier de doorstroomtoets kunnen maken. "Tegelijkertijd snap ik als geboren Brabantse heel goed dat met name kinderen in het zuiden willen genieten van het mooie carnaval. Dat hoort bij hun identiteit."

Digitale toets

De veranderingen gelden voor dit schooljaar alleen voor de digitale toets. De papieren toetsen worden nog wel op dezelfde dagen gemaakt, om te voorkomen dat de vragen en antwoorden uitlekken. Voor volgende jaren kijkt de minister nog naar geschikte data.