Docudrama over bevrijding van Zeeland: 'Moet een document voor de provincie worden'
Nooit eerder vertoond beeld over de bevrijding van Zeeland, ingekleurde archiefbeelden en nagespeelde gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Als het de makers van onder andere de bioscoopfilm De Slag om de Schelde lukt om genoeg geld bij elkaar te krijgen, dan komt er een bijzondere docudrama over de bevrijding van Zeeland. Een eerste stap is gezet.

"We gaan een docudrama maken over de totale bevrijding van Zeeland", vertelt producent Alain de Levita. Hij is geen onbekende in Zeeland. Eerder was hij producent bij speelfilms als Weg van Jou (2017) en De Slag om de Schelde (2020). "Het is een mooi ambitieus project", zegt hij over de documentaire.
De eerste stap is nu gezet in de vorm van een subsidie. De 27.547 euro die de provincie beschikbaar heeft gesteld, wordt onder meer gebruikt voor een teaser. Daarmee hopen de makers subsidies en fondsen binnen te halen voor de daadwerkelijke documentaire. "Maar het geld wordt ook gebruikt voor onderzoek", laat De Levita weten.
'Het wordt echt een grote film'
Want al die plannen kosten een hoop geld. De Levita twijfelt even om te zeggen om hoeveel geld het gaat, maar zegt dan: "Zo'n film kost tussen de 2 en 3 miljoen euro. Het wordt echt een enorme film", vertelt hij. De producent hoopt op geld van de provincie en particuliere investeerders.
De Levita heeft een duidelijke visie voor de film. "We gaan gedeeltes naspelen, nooit eerder vertoonde beelden inkleuren, luchtopnames maken... Het wordt echt een document voor Zeeland die de hele bevrijding in beeld brengt." Hij wil de film een beetje hetzelfde aanpakken als het tv-programma Het verhaal van Nederland. "Maar dan veel groter. Als je het groots aanpakt, is het niet alleen lokaal interessant, maar kan het ook internationaal opgepakt worden. Dat zag je bijvoorbeeld ook met de Slag om de Schelde."
De film moet Zeeland op de kaart zetten, vindt De Levita. "Want Zeeland heeft een cruciale rol gespeeld bij de bevrijding van Nederland en de rest van Europa."
Volgend jaar september start een jubileumjaar waarin 80 jaar vrijheid gevierd wordt. De provincie wil dan - net als vijf jaar geleden - extra aandacht voor de bevrijding in Zeeland. In augustus 2019 begon de landelijke viering van 75 jaar vrijheid in Terneuzen, met een herdenking van de Slag om de Schelde.
Voor de provincie sluit de documentaire goed aan bij provinciaal beleid. "De samenleving wil steeds vaker het bijzondere verhaal achter de stenen horen", staat in de motivering bij het toekennen van de subsidie te lezen. "Het behoud en ontsluiten van 'oral history' is daardoor voor de brede samenleving van belang. Het houdt het oorlogsverleden levend, het zijn belangrijke bewijzen van de oorlog en ze kunnen worden benut om de betekenis voor de samenleving te vergroten (leefbaarheid)."