Aangespoelde blauwvintonijn ontleed: 'Hij had maar één mosseltje in zijn maag'

De blauwvintonijn die afgelopen weekend aanspoelde bij Ritthem is vandaag ontleed door medewerkers van onderzoeksinstituut en natuurmuseum Naturalis in Leiden. Daar hebben ze al een blauwvintonijn in de collectie, die tien jaar geleden aanspoelde, op precies dezelfde plek als afgelopen weekend.
Blauwvintonijn
Blauwvintonijn © Mayro Pattikawa
Het onderzoek naar het bijna 2,5 meter lange dier is in volle gang. Esther Dondorp, collectiebeheerder van Naturalis vertelt dat het dier is ontleed. Ze heeft inmiddels een aardig idee waaraan het dier is overleden. "We hebben dingen gezien dat hij misschien wat onder de leden had. Eén van de nieren zag er raar uit, een beetje bruingroen. Ook de zwemblaas was beschadigd en de maag was helemaal leeg. Op één mosseltje na."
Volgens Dondorp is het voor Naturalis wel een buitenkansje om zo'n dier te mogen ontleden. "Het is heel interessant om het dier van binnen te bekijken. Je leert er heel veel van." De organen van het dier worden bewaard door Naturalis. Ook wordt er onderzoek gedaan naar parasieten en naar de andere organen van het dier. "Wetenschappers die geïnteresseerd zijn in bepaalde organen, kunnen dan aan ons vragen of ze dat orgaan mogen bestuderen."

Ruimtegebrek

Inmiddels is de opslag bij Naturalis aardig vol aan het raken. Daarom is het elke keer weer afwegen of ze een dier zullen opslaan. "We nemen niet elk jaar een tonijn op in de collectie, maar deze keer was het erg lang geleden, zo'n tien jaar." En daarom besloot Naturalis het dier toch op te nemen.
Maar of de vondst wat zegt over de tonijnpopulatie in de Noordzee, blijft onzeker. "De laatste tijd worden ze wel vaker gespot. Dit is de vierde in een paar jaar tijd. Maar of ze dan verdwaald zijn, of dat het beter gaat, is niet met zekerheid te zeggen."