Hondenpoepmotie Reimerswaal aangenomen, oppositie furieus om 'SGP-stunt'
"Ik heb geen hekel aan honden", zegt het Reimerswaalse raadslid Rien Sinke (SGP) over zijn inmiddels veelbesproken voorstel voor een DNA-hondendatabase. "Ik wil alleen de overlast van hondenpoep aanpakken." Hoewel de wethouder het dure onderzoek dringend ontraadt, houdt de coalitie voet bij stuk. Maar de oppositie oordeelt keihard en doet het voorstel af als een platte verkiezingsstunt. "Worden onze inwoners hier vrolijk van? Ik denk het niet", zegt Huib Bouwman (CU).

De vier oppositiepartijen ChristenUnie, CDA, PvdA en VVD voelen heel weinig voor het initiatief. "We vinden het zonde dat we hier vanavond tijd en energie aan moeten besteden", merkt Huib Bouwman (ChristenUnie) dinsdag op tijdens de raadsvergadering. Hij noemt het "een slechte, verlate aprilgrap waarmee je de gemeente te kakken zet." Want het opzetten van een database en onderzoekslaboratorium is volgens hem ook peperduur.
Peperdure software
Wethouder Nico van der Hoest voorziet inderdaad problemen met de privacyregels van de AVG. Dit betekent dat juridisch onderzoek nodig is. En een databank kan je niet zomaar aanleggen, merkt hij op. "Daar is complexe software voor nodig." Volgens de wethouder zou er "voor tonnen software" nodig zijn. Bovendien zouden de kosten niet betaald kunnen worden met boetes. "Want die vloeien direct door naar de staatskas." Hij ontraadt de motie en heeft er moeite mee om 15.000 euro onderzoekskosten te moeten betalen voor een oplossing die niet haalbaar is.
Meldpunt
Bouwman suggereert meer realistische opties te laten onderzoeken. Zoals een meldpunt voor overlast. "Zonder peperdure databank met kosten voor de 1.750 hondenbezitters." Ook zou er een omheinde hondenuitlaatplaatsen moeten komen, om overlast op straat te voorkomen. Ook PvdA-raadslid Hans van Stel heeft ernstige twijfels. Zo is het DNA moeilijk tot slecht te herleiden - wat ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) eerder heeft bevestigd. "En er zullen altijd mensen zijn die misbruik maken", merkt hij op. Ida Sinke (VVD) besteedt de duizenden euro's onderzoeksgeld liever aan de inzet van meer boa's.
Ergernis
De SGP verdedigt het initiatief en Sinke betreurt de vergelijking met een aprilgrap. "Hondenpoep is één van de grootste ergernis van onze inwoners", benadrukt Rien Sinke. "Het kan in Amerika, het kan in Spanje, deskundigen zeggen dat het kan: geef het dan een kans." Uitzonderingen zijn er voor hulphonden. De maatregel zou bovendien een groot afschrikeffect hebben, voorspelt Sinke. De motie is ook voor coalitiegenoot Marien Westrate (Leefbaar Reimerswaal) uit het hart gegrepen. "Het schermen met juridische bezwaren komt voort uit de angst om iets te doen. Die angst hebben wij niet."
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.