Werk aan de winkel voor kinderburgemeester Liz: kinderen Yerseke willen een skatebaan

Na Boaz van Houten en Lois Vlot treedt inmiddels de derde kinderburgemeester van Reimerswaal naar voren: Liz van de Velde. De 10-jarige scholier van De Welle uit Kruiningen kreeg dinsdagavond de ambtsketen om de schouders. En gelijk was er werk aan de winkel: drie kinderen overhandigen de Reimerswaalse raad een petitie. Ze willen ruimte voor een skatebaan.
Kinderburgemeester en jongeren Yerseke
De drie jongens uit Yerseke (Nathan in het midden) en rechts de nieuwe kinderburgemeester, Liz van der Velde. © Streekomroep De Bevelanden
Kinderburgemeesters zijn er vanuit het recht dat kinderen hebben om gehoord te worden, benadrukt José van Egmond. Zij is de échte burgemeester van Reimerswaal. Dit voorjaar waren er verkiezingen en Liz kwam als winnaar uit de bus, met haar plan tegen zwerfvuil en eenzaamheid bij ouderen.

Duizend euro

"En wát zou je doen als je van ons duizend euro zou krijgen?", vraagt raadslid Olaf Buteijn (CDA). Daar hoeft Liz niet lang over na te denken: "Dat geld gaat naar arme mensen en kinderen die het nodig hebben." Een luid applaus klinkt door de raadszaal. "Daar kan ik mij helemaal in vinden", zegt Hans van Stel (PvdA). Of de nieuwe kinderburgemeester ook écht dat bedrag mag verdelen, is nog de vraag. Het gaat vooral om de gedachte.

Skatebaan

De nieuwe kinderburgemeester is nauwelijks beëdigd of haar eerste taak dient zich al aan. Liz mag aanwezig zijn bij het aanbieden van zo'n tweehonderd handtekeningen, die drie jongens uit Yerseke hebben opgehaald. Zij willen een skatebaan voor het dorp. Daar wordt al járen over gesproken maar het is er nog steeds niet van gekomen. "Dit kan best gecombineerd worden met het opknappen van de haven want dat gaat dertig miljoen euro kosten", zegt Nathan, woordvoerder namens de drie.
Handtekeningen skatebaan
De ruim tweehonderd handtekeningen voor een skatebaan in Yerseke. © Streekomroep De Bevelanden
De raadsleden vinden dat een slimme opmerking. "Dat heet nou werk met werk maken. Heel slim bekeken van die jongelui", merkt wethouder Martien van Overloop op. Liz heeft weliswaar geen échte politieke invloed maar ze vindt het wel heel belangrijk dat zo'n skatebaan er komt. En als het aan haar ligt, komen kinderen in Reimerswaal vaker met zulke plannen naar de raad. Dat wil ze het komende jaar blijven aanmoedigen.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.