Opvallend veel dode zeekreeften en krabben in Oosterschelde: 'Het beeld is dramatisch'

Er liggen sinds een aantal weken opmerkelijk veel dode schaaldieren in de Oosterschelde. Duikers zien er soms wel tien dode zeekreeften per duik en bij Stavenisse zijn zo'n honderd dode krabben gevonden. Bioloog Peter van Bragt vermoedt dat de dieren zijn overleden door ziekte, al moet dat nog wel nader worden onderzocht.
Dode zeekreeft
Dode Europese zeekreeft. Oosterschelde bij Strijenham. © Peter H. van Bragt
"Krabben en kreeften zijn nauw verwant, dus bij een ziekte is het niet vreemd als zij allebei getroffen worden", aldus Van Bragt. Of ook andere schaaldieren, zoals de garnaal slachtoffer zijn, dat is nog niet bekend. Van Bragt vergelijkt het beeld met dat van vogelgriep, waarbij je ook massale sterfte van verschillende soorten ziet. "Het beeld is dramatisch."
De Oosterschelde staat bekend om het grote aantal Europese zeekreeften dat er leeft. Normaalgesproken zien sportduikers tijdens een duik dan ook wel meerdere levende exemplaren, maar dode kreeften komen ze doorgaans bijna nooit tegen.
Dode zeekreeft
Dode Zeekreeft, een vrouwtje met eieren. Zeelandbrug, Zierikzee © Peter H. van Bragt

Grote en intacte kadavers

Het gaat om intacte kadavers, niet te verwarren met vervellingen. Die worden namelijk wel vaker gezien. In deze tijd van het jaar zijn veel vrouwelijke kreeften zwanger en zolang zij eieren dragen vervellen ze niet. Bij meerdere van de gevonden kadavers ging het om vrouwelijke kreeften die de eieren nog onder de staart droegen.
Wat ook opvalt is dat er vooral relatief grote kadavers gevonden worden en dat deze ook nog eens open en bloot op de bodem van de Oosterschelde liggen. Normaal gezien leven en sterven de kreeften verstopt in holtes tussen de stenen. Bij de aangetroffen dode kreeften lijkt het erop dat ze vlak voor ze dood gingen hun hol hebben verlaten. Of er onder de stenen nog meer dode kreeften liggen, is nog niet bekend.

Dode krabben

De vondst van de honderden dode krabben bij Stavenisse sterkt het vermoeden dat het om een schaaldierziekte gaat, al wordt er ook nog gespeculeerd over een infectie, bacterie, parasiet of een gebrek aan voedsel. Stichting ANEMOON vraagt sportduikers om uit te kijken naar dode dieren in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer. Bij waarnemingen ontvangen ze graag beeldmateriaal.